Rundveehouderij

Nieuws 2025 x bekeken

Leden Murray Goulburn moeten melkgeld terugsluizen

De 2.600 leden van de Australische zuivelcoöperatie Murray Goulburn (3,7 miljard kilo melk) hebben sinds juli 2015 gemiddeld zo'n €77.500 te veel melkgeld ontvangen, wat moet worden verrekend. Mogelijk hangt hen nog meer boven het hoofd.

Oorzaak van de problemen is een aanvankelijk veel te rooskleurige voorstelling van de zaken bij het bedrijf door het topmanagement. Het lijkt er op dat het management zo heeft gehandeld om een gedeeltelijke beursgang van Murray Goulburn mogelijk te maken en de leden daar mee te laten instemmen.

Na beursgang blijft beloofd resultaat uit

De gedeeltelijke beursgang is inmiddels een feit, de beloofde resultaten voor de leden blijven uit. Intussen zijn 5 topmanagers, waaronder CEO Gary Helou, opgestapt en heeft de Australian Securities & Investments Commission (ASIC) een onderzoek ingesteld.

Onderzoek naar misleiding

Het onderzoek van ASIC lijkt zich te richten op mogelijke misleiding van zowel leden als investeerders. Want de laatsten voelen zich ook bekocht, nu de zakelijke resultaten van Murray Goulburn tegenvallen - vooral op de Chinese exportmarkt, en zij te dure aandelen hebben gekocht. Voor de coöperatie zelf is de grote vraag hoe zij zich zo bij de neus heeft laten nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.