Rundveehouderij

Nieuws 1705 x bekeken

Duitse ministers bepleiten vermindering zuivelproductie

Berlijn - Landbouwministers van zes Duitse deelstaten (Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Hessen, Sleeswijk-Holstein, Bremen en Noordrijnland-Westfalen) vinden dat de Duitse bondsregering moet aansutren op een verplichte of vrijwillige vermindering van de zuivelproductie.

Dat schrijven de ministers in een open brief aan bondskanselier Angela Merkel. De ministers  zeggen in hun brief grote angst te hebben dat de koe uit de wei zal verdwijnen door de huidige crisis. De ministers schrijven dat de huidige crisis diepe sporen achterlaat. De enige oplossing is een snelle vermindering van de overproductie, aldus de bewindslieden.

Bonusregeling vaststellen

Tijdens een door het landbouwministerie uitgeroepen 'zuiveltop', volgende week maandag in Berlijn, zou een bonusregeling moeten worden vastgesteld, waarmee melkveehouders worden gestimuleerd hun productie te verlagen. Opmerkelijk is dat de landbouwministers van de deelstaten aanvankelijk uitgenodigd zouden worden voor de top, maar uiteindelijk niet welkom zijn. Als zo'n regeling niet tot een vermindering van de productie zou leiden, bepleiten de ministers een verplichte vermindering van de productie.

Inzet crisisreserve gevoelig

Duitsland heeft €100 miljoen beschikbaar voor steun aan de boeren. De Duitse landbouwminister Christian

Schmidt heeft vorige week tijdens de landbouwraad gesuggereerd dat de Europese Unie de crisisreserve (ruim €400 miljoen) moet aanwenden om de crisis in de zuivel en de varkenshouderij te bezweren.  Inzet van de crisisreserve ligt gevoelig, omdat dat geld komt uit de gelden die beschikbaar zijn voor inkomenssteun.

Of registreer je om te kunnen reageren.