Rundveehouderij

Nieuws 1262 x bekeken

83% Vlaamse runderen BVD-vrij

De Vlaamse bestrijding van BVD gaat hard.

16 maanden na de start van het nationale BVD-bestrijdingsprogramma is 83,3% van de runderen BVD-vrij. Dit meldt het Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Ruim 625.000 runderen zijn BVD-vrij op basis van onderzoek, 364.900 runderen zijn vrij op basis van afkomst. Bij die laatste groep gaat het om de moederdieren van kalveren waarvan het oorbiopt BVD-vrij uitwees. Van een kleine 200.000 dieren is de status onbekend, dit is 16,5% van de Vlaamse veestapel.

Dragers afvoeren

Binnen het programma zijn 4.265 dragers opgespoord, daarvan is 90% inmiddels van afgevoerd. Voor de overige 460 dieren geldt het dringende advies deze ook af te voeren, de Vlaamse overheid vergoedt de kosten. Er zijn nog 544 runderen met de verdacht-status, deze worden zo snel mogelijk onderzocht. Op basis van de berichtgeving van het DGZ ziet het er naar uit dat Vlaanderen op korte termijn BVD-vrij wordt.

Vertraging aanpak in Nederland

In Nederland is het nog steeds wachten op de start van het bestrijdingsprogramma. De inzet was om per 1 januari 2017 te starten maar door de vraag welke rol sector en overheid precies krijgen, wordt deze datum lastig haalbaar. Vanuit verschillende partijen uit de rundveesector schemert door dat de overheid voor de vertraging zorgt. Dit neemt niet weg dat veehouders zelf actiever zijn met de aanpak van BVD. Vorig jaar steeg het aantal BVD-quickscans, uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), met een gunstige uitslag van 41 naar 48,8%. Daarnaast daalde het percentage tankmelkmonsters met antistoffen van 40 naar 34,6%. Uit de tankmelkmonsters bleek dat 40% van de bedrijven BVD-vrij is.

Of registreer je om te kunnen reageren.