Rundveehouderij

Nieuws 1988 x bekeken 1 reactielaatste update:19 apr 2016

FrieslandCampina: weidegang neemt toe

FrieslandCampina heeft het aantal melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat grazen het afgelopen jaar met ruim 100 zien toenemen.

In 2015 paste van de 12.618 melkveebedrijven, die in Nederland lid zijn van zuivelverwerker FrieslandCampina, 77,9% een vorm van weidegang toe. In 2014 was dat 77,2%. Het percentage deelweidegang lag vorig jaar op 8,8%.

Het is de doelstelling dat in 2020 weer 81,2% van de melkveebedrijven die aan FrieslandCampina de melk leveren weidegang toepast. Dit was het niveau in 2012.

Meer weidemelkproducten

Ook het aantal zuivelproducten gemaakt van weidemelk neemt toe. In maart 2016 is Campina-kaas geïntroduceerd, een serie Goudse kazen gemaakt met weidemelk. Ook Milner en Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel zijn gemaakt met weidemelk. Een aantal supermarktketens gaat binnenkort ook voor hun huismerken weidemelkkaas van de zuivelonderneming afnemen. Tot nu toe verwerkte FrieslandCampina slechts een klein deel van de weidemelk tot weidezuivelproducten. Met de toevoeging van kaas hoopt het bedrijf dit volume flink te vergroten.

Weidegang stimuleren

Zuivelondernemingen in Nederland voeren een actief beleid het aantal melkveebedrijven dat weidegang toepast verder te laten toenemen. Eerder maakte de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) al bekend dat afgelopen weideseizoen 78,3% van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe paste. Dat is 0,5% meer ten opzichte van een seizoen eerder. Daarmee lijkt de sector erin geslaagd de dalende trend van de afgelopen jaren te stoppen.

69,8% heeft koeien volledig buiten, 8,4% deels

Het percentage bedrijven in Nederland dat volledige weidegang - minimaal 120 dagen 6 uur per dag - toepast, daalde marginaal van 70,1 naar 69,8%. Het aantal bedrijven met deelweidegang, waarbij minimaal 25% van het rundvee ten minste 120 dagen per jaar in de wei komt, nam toe naar 8,4%.

Eén reactie

  • koestal

    gewoon een zgn. succesverhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.