Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Boeren België willen gecontroleerde melkproductie

Afschaffen van het melkquotum door Europa is een historische vergissing. Dat meldt de Vlaamse agrarische nieuwssite Vilt als centrale conclusie van het 4e Boerenforum in Leffinge.

Een ongecontroleerd aanbod voor onzekere (export)markten biedt geen garantie op eerlijke prijzen en een leefbare sector. Een nieuwe vorm van aanbodbeheer achten ze hoognodig. De forumdeelnemers rekenen op de overheid om na te denken hoe dat in Vlaanderen en België mogelijk is.

Eerlijke vergoeding voor boeren

Het Boerenforum sprak over de voorwaarden om tot een eerlijke vergoeding voor landbouwers te komen. Voor het controleren en afspreken van productievolumes is er in elk geval een groot draagvlak bij de aanwezigen. "De Europese overheden lieten na om de zwaktes van de melkquota weg te werken en hebben het systeem in 2015 stopgezet en dat ondanks de waarschuwingen voor de gevolgen", zo klinkt het.

Melkprijs losgekoppeld van internationale markt

Het Boerenforum stelt dat de grote landbouworganisaties en alle overheden meteen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en voorbeelden uit Canada en de biologische melkindustrie moeten omarmen. In Canada is de melkprijs losgekoppeld van de internationale markt. De productievolumes worden er afgestemd op de binnenlandse vraag naar zuivel en de prijszetting van de melk gebeurt op basis van de reële productiekosten.

En de aanpak van Biomelk Vlaanderen verdient ook navolging. De coöperatie van biologische melkveehouders neemt de kostprijs van de boer als vertrekpunt voor de prijsberekening. Boerenforum wil de oplossingen die aangereikt worden in de Canadese aanpak en de werkwijze van Biomelk Vlaanderen op de politieke agenda krijgen.

Laatste reacties

 • landboer

  Tja, daar zijn de meesten- zelfs in Nederland -nu wel achter.....

 • Bloemestein

  Is Zwitserland daar niet al jaren achter?

 • Insp.

  Stap dan ook gelijk maar uit de EU.

 • alco1

  Ik denk van. Snappen ze nou nog steeds niet hoe de prijs bepaald wordt.
  Wereldmarkt bepaald, tenzij er een land ( Canada) of product afgeschermd kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.