Rundveehouderij

Nieuws 2009 x bekeken 1 reactie

Zorg om vergrijzing klauwbekappers

In grote delen van Nederland is de gemiddelde leeftijd van klauwbekappers 50 jaar. We moeten hard werken aan verjonging, stellen bedrijfsverzorgingsdiensten en zzp'ers.

De gemiddelde leeftijd van klauwbekappers in Friesland en Noord-Holland lag al een tijd boven de 50 jaar, nu is dit 47, meldt Erwin Wijshake, medewerker van AB Vakwerk. Bij AB Brabant zijn wel een paar jongere klauwverzorgers aan het werk. De gemiddelde leeftijd is gedaald naar 39 jaar. Sommige klauwverzorgers zijn potentiële bedrijfsopvolgers en stromen op termijn weer uit.

Jongeren werven en behouden

De meeste AB-diensten proberen nu jonge krachten te werven, deels uit eigen personeel maar ook via intensieve contacten of lessen bij agrarische scholen. Piet Kloosterman, trainer bij PTC+ in Oenkerk geeft aan dat de cursussen voor beroepsopleiding nog steeds goed worden bezocht. "Maar een deel daarvan ziet het niet zitten hiervan zijn dagelijks werk te maken", zegt Kloosterman.

Wie bekapt over 10 jaar de koeien?

Op de vraag of melkveehouders zich zorgen moeten maken of de koeien over 10 jaar nog wel bekapt kunnen worden, reageren de bedrijfsverzorgingsdiensten wisselend. Sebas van Wijk, marketing manager van AB Oost, ziet nog geen risico. Wijshake is behoudend: "We merken dat er wel animo onder de jeugd is, maar we moeten nog meer laten zien dat het een geweldig mooi beroep is." Frank van Lierop, een 54-jarige zzp'er in Helmond (N.-Br.), vraagt zich wel af wie over 10 jaar de koeien bekapt. Hij noemt de vergrijzing van klauwverzorgers 'zorgelijk'.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ik zou gaan werven bij varkenshouders die op termijn gaan stoppen. Die zijn gemotiveerd om te werken en hun vrouwen zijn het gewend dat ze wat ruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.