Rundveehouderij

Nieuws

Vlaamse zuivelbarometer onder niveau 2009

Vlaamse melkveehouders draaien economisch slecht. Uit de Vlaamse Zuivelbarometer blijkt dat de index in het laatste kwartaal van 2015 is gedaald naar 64 voor het brutosaldo per 100 liter geproduceerde melk.

Daarmee komt de index onder het niveau van 2009 uit. De aanhoudend lage prijzen en relatief hoge kosten drukken ook zwaar op het voortschrijdend brutosaldo. Deze index is gedaald tot 65. in 2009 was het dieptepunt nog 69. Daarmee is zuiveljaar 2015 het jaar met de slechtste economische omstandigheden voor melkveehouders.

Sinds 2013 is de index van de opbrengsten gedaald van 128 naar 85 in het 3e kwartaal. In het 4e kwartaal kwam de index door de iets hogere werkelijk uitbetaalde melkprijzen in oktober en november op 86 uit.

Opbrengst slachtkoe redelijk, nuka in prijs gedaald

De opbrengsten van slachtkoeien blijven redelijk constant, maar daar staat een daling van de prijzen voor nuchtere kalveren tegenover. De index van de variabele is kosten de afgelopen 2 jaar nauwelijks veranderd. Deze schommelt rond de 110.

Het actuele bruto saldo is een indicatie van de actuele economische situatie van de melkveehouderij. Het voortschrijdende brutosaldo is een maatstaf voor de rentabiliteit van het afgelopen half jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.