Rundveehouderij

Nieuws

Meer dan 8 jaar cel voor bedreigen Fonterra

De 60-jarige Nieuw-Zeelandse zakenman die dreigde babyvoeding van Fonterra te vergiftigen, is door de rechtbank in Auckland veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf. Dat melden Nieuw-Zeelandse media.

De man stuurde eind 2014 dreigbrieven naar zuivelonderneming Fonterra en belangenorganisatie Federated Farmers. Hij dreigde babymelkpoeder te vergiftigen met het bestrijdingsmiddel 1080 (natriumfluoracetaat) als Nieuw-Zeeland niet binnen een paar maanden zou stoppen met het gebruik van dit middel tegen plaagdieren. Dit middel leidt volgens dierenrechtengroepen tot een langzame en pijnlijke dood.

DNA dader op dreigbrief

Uiteindelijk wist de politie de man te traceren op basis van achtergelaten DNA op één van de dreigbrieven. De zakenman heeft verklaard dat hij alleen wilde dat het bestrijdingsmiddel verantwoorder ingezet zou worden. De rechtbank concludeerde echter dat er sprake was van een dreigement voor financieel gewin. De man had belangen in de verkoop van het concurrerende bestrijdingsmiddel Feratox.

Babyvoeding uit schappen

Het dreigement zorgde voor veel onrust in Nieuw-Zeeland. Uit voorzorg werden onder meer tienduizenden testen uitgevoerd op babymelkpoeder. Ook werd babyvoeding uit voorzorg uit de schappen gehaald en beschermd opgeslagen.

China eiste extra controles

Ook China, een belangrijke importeur van Nieuw-Zeelandse zuivel, nam veiligheidsmaatregelen en eiste extra controles. Het gebeuren kostte betrokken ondernemingen en Nieuw-Zeelandse belastingbetalers omgerekend meer dan €22 miljoen. Alleen zuivelonderneming Fonterra spendeerde al €12 miljoen aan het incident.

Of registreer je om te kunnen reageren.