Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Kamerleden nuanceren standpunt over kalf bij koe

Kamerleden die de motie van Marianne Thieme (PvdD) steunden over het kalf bij de koe wijzen erop dat de motie niet vraagt om het kalf bij de koe te laten, maar om te komen met een plan van aanpak.

Dat zeggen ze in reactie op de actie #kalverliefde, waarbij ruim 200 boerinnen een petitie aanboden aan de Tweede Kamer.

"De motie vraagt om een plan van aanpak. Er moet onderzocht worden of het mogelijk is om het kalf bij de koe te laten. Als het leidt tot meer dierenleed, is de PVV de laatste die vindt dat we het moeten doen", zegt Dion Graus. Hij zegt ook dat boerinnen die zeggen dat het niet kan, onzin kletsen. "Er zijn boeren die het doen, dus het kan. Maar het vraagt wel aanpassing van het management."

Onderzoek afwachten

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya reageert vergelijkbaar. Ze wil eerst het onderzoek van het Louis Bolk Instituut afwachten om te komen tot een plan van aanpak. "Op die manier kan een verantwoorde en onderbouwde keuze gemaakt worden over hoe het beste omgegaan kan worden met koeien en hun kalveren."

Natuurlijk gedrag als uitgangspunt

SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert: "Wij nemen het natuurlijk gedrag van het dier als uitgangspunt. Voor koeien is natuurlijk gedrag grazen en voor zoogdieren is het natuurlijk gedrag om bij de moeder melk te drinken. Ik ben me ervan bewust dat de huidige manier om met kalfjes om te gaan hier nog ver van verwijderd is, maar dat is geen reden om als sector niet te willen onderzoeken hoe het anders en beter kan. De motie zegt niet dat het morgen geregeld moet zijn, de motie vraagt een plan van aanpak om die kant op te bewegen", aldus Van Gerven.

Tjeerd van Dekken (PvdA) zegt ook dat als blijkt dat het kalf bij de koe laten niet kan, het voorstel moet worden heroverwogen.

Laatste reacties

 • info36

  Al die politieke figuren die hier op reageren zijn stuk voor stuk een stel randdebielen die nergens verstand van hebben.
  Onvoorstelbaar hoe ze de praktijkervaring aan de kant schuiven. Radicalisering vindt dus ook volop plaats in Den Haag.

 • nuka

  Ze hebben wel verstand om de gehele dierhouderij zo het nu is op z'n kop te zetten. Ik ben bang dat er nog veel meer narigheid aan zit te komen. Links regeert !!!

 • wienbemelmans

  ze weten het verschil niet tussen zoogkoeien en melkkoeien
  Thieme heeft alleen maar van die rare idieen, ze moet zich eens
  laten onderzoeken ze heeft ergens iets los zitten is zielig voor
  haar. en maak voor Graus ook een afspraak.

 • farmerbn

  Chinees gezegde: Wie koemelk drinkt , steelt van het kalf. Gelukkig was dat in het verleden. Nu geven de koeien meer melk dan dat het kalf op kan drinken en kunnen de boeren de koeien melken en die melk aan de burgers verkopen. Hierdoor hebben de burgers toegang om gezonde melk te drinken zonder dat ze koeien hoeven te houden. Boeren doen in princiepe aan dienstverlening maar krijgen steeds vaker de zwarte piet toegeschoven. Als de politiek vindt dat het anders moet , moet ze zelf maar een koe ( en land , en een stal ,en een goedgekeurde melkmachine, en en en en ) kopen en gaan melken. Dan wordt het één drama en denken ze aan 2016 waar het verkeerd is gegaan.

 • a van Gerwen

  Het moet kunnen volgens martin gaus, want er zijn er die het wel doen. Er zijn ook mensen die 100 m binnen de 10 sec lopen, of over 2 meter springen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat kan ook al doe je nog zo je best. Als dat de graadmeter moet worden, omdat het kan moet het voor iedereen mogeljjk zijn.

 • kluunboer

  Ze mist bepaalde stofjes in de hersens om dat ze geen dierlijk eiwit binnen krijgt.

 • deB.


  <>

  Zo is het, er zit nog kennis in de politiek!! laatste speld.... i think

 • lepercheron 46

  er zijn boeren die het wel doen , 16000 melkveehouders waarvan 40 die de kalveren bij de koe laten, dit is toch geen vergelijking. Dion Graus doe je ogen toch eens open.

 • DJ-D

  Problemen oplossen die er niet zijn, daar zijn ze goed in in Den Haag.....

 • hylkema.l

  De actie Kalverliefde heeft laten zien dat ook nu nog de meerderheid van de tweede kamer, maar ook het grote publiek, niet weet wat er gaande is op het boerenbedrijf. Dus werk aan de winkel met meer PR, open dagen en alles uit de kast halen om de consument goed te informeren. En stoppen met domme scheldpartijen.

 • 344412

  Graus heeft wel een punt, 1% van de mensen gaat lopend naar zijn werk, waaronder opvallend veel veehouders, het kan, dus ik stel voor dat er een plan van aanpak komt wat er in voorziet dat iedereen lopend naar zijn werk gaat. Files verleden tijd.

 • putten

  of gewoon laten gaan, is toch niet te controleren.

 • Mtswie

  SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert: ...onderzoeken hoe het anders en beter kan...
  Volgens mij is na jaren onderzoek gebleken het voor de gezondheid van het kalf het beste is dat deze direct bij de koe vandaan gehaald word, binnen 2 uur minimaal. 2 liter biest krijgt en binnen een dag 6 liter.
  Kennelijk moet het wiel opnieuw worden uitgevonden.

 • agrieehollande

  Plan van Aanpak is werkverschaffingsproject. In het wur handboek melkveehouderij komt borstvoeding voor het kalf behoudens de eerste biest niet voor. Dat komt omdat paratb en salmonella via de moedermelk voor dierenleed en mensenleed kunnen zorgen.

  De insteek had veel meer op dierengezondheid en volksgezondheid moeten zitten; daar heeft Thieme immers geen oplossing voor.

  Ik neem aan dat ze het kalf niet wil muilkorven bij de moederkoe. Dan maar net zoals in de natuur niet de hele dag bij moederdier en zonder muilkorf.

  Wij zijn gestopt met kalf bij het koe doordat maatschappij steeds hogere eisen stelt aan kwaliteit melk. Dit was de manier om salmonella met succes te kunnen bestrijden.

  Zie handboek KKM voor dwang zuivel.

 • DJ-D

  <>

  @hylkema is het onze schuld dat veel mensen naief zijn over voedselproductie?

 • NASJO

  Pet af voor de boerinnen!
  Kamerleden: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald ....... Er is voldoende kennis voorhanden. Maak daarvan gebruik. Dierenartsen, Gezondheidsdienst voor dieren, belangenorganisaties, boeren en boerinnen, heel veel mensen die de dieren met liefde verzorgen en de praktijk goed kennen. Er is nog veel te leren!
  Nu maar hopen dat de berichten worden gelezen door bovenstaande Kamerleden en er een goed overwogen besluit zal worden genomen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.