Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Hoge verwachtingen over winst Fonterra

Veel melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland maken verlies. Nieuw-Zeelandse leden van Fonterra hopen niet voor niets vurig op een forse winst en dito dividend over de eerste helft van boekjaar 2015/'16. De vooruitzichten daarvoor lijken goed.

Nieuw-Zeelandse media melden dat er een halfjaarwinst zit aan te komen van omgerekend €235 miljoen, wat 135% meer is dan de winst over de eerste helft van boekjaar 2014/2015. Hiervan zou een dividend per aandeel zijn te betalen van 27 tot 33 cent.

De leden van Fonterra kunnen zo'n dividend maar al te goed gebruiken, omdat ze momenteel een melkprijs ontvangen van omgerekend nog geen €18,00 per 100 kilo.

Veel melkveehouders Nieuw-Zeeland diep in de schulden

Veel melkveehouders zitten als gevolg van het niveau van die melkprijs diep in de schulden en weten niet of ze het bedrijf voort kunnen blijven zetten. Premier John Key gaf vorige week aan dat tot 10% van de melkveebedrijven dit jaar failliet kan gaan. De politieke oppositie ziet het beeld nog veel somberder in.

Premier Nieuw-Zeeland: tot 10% van de melkveebedrijven kan dit jaar failliet gaan.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Is dit winst bedrag ontstaan door zeer goede verkoopmarges of is het ontstaan door een (te) lage melkprijs voor de boer? Ik heb nooit goed begrepen hoe co-op over winst kunnen praten als hun leden ver onder de kostprijs worden betaalt voor hun geleverde grondstof. Want zowel de grondstof als de fabriek zijn eigendom van de leden - leveranciers. Eigenlijk zou het verschil tussen verkoop en kosten van verwerken en vermarkten na aftrek van vervangingsreserve ten goede moeten komen aan de leden leveranciers, zeker in jaren met slechte boerenprijzen.

 • klaas.van.der.horst1

  De hoge(re) winst komt voor een goed deel door lagere inkoopprijzen. Fonterra heeft zich dit jaar de kritiek van vorig jaar aangetrokken dat het te veel in de directe melkprijs stopte. Toen was er de laatste twee maanden (met nauwelijks melkaanvoer meer) bijna geen melkgeld meer en ook eigenlijk geen dividend.

 • el

  Opletten waar de winst naar toe gaat, dat het niet bij de directie in de zakken vedwijnd.

 • mtseshuis

  beter bijna alles direct in de melkprijs stoppen, die winst zien we later wel...

Of registreer je om te kunnen reageren.