Rundveehouderij

Nieuws 2071 x bekeken

Fonterra: forse winststijging bij lagere omzet

Fonterra heeft zijn omzet in de eerste helft van het lopende boekjaar (tot en met januari) met ruim 9% zien dalen naar omgerekend €5,3 miljard. Het bedrijfsresultaat nam met 77% toe naar bijna €400 miljoen en de winst steeg met 123% naar €245 miljoen.

Dat blijkt uit cijfers die de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie heeft gepubliceerd. De huidige melkprijsverwachting van Fonterra ligt omgerekend op 18 eurocent per kilo. Niet verwonderlijk is dan ook dat veel Nieuw-Zeelandse melkveehouders zich in financieel zwaar weer bevinden. Daarom wil de zuivelcoöperatie haar dividend over boekjaar 2015-2016 vervroegd uitkeren. Het voorstel wacht nog wel op goedkeuring van het bestuur.

2 cent dividend per kilo melk

Coöperatievoorzitter John Wilson verwacht dat het dividend uitkomt op een kleine 2 cent per kilo melk. De eerste helft wordt in april uitbetaald. Vervolgens wordt zowel in mei als in augustus nog een kwart uitgekeerd. Normaal keert Fonterra 2 keer per jaar dividend uit: in april en in oktober.

Zoals de kaarten nu liggen komt de contante melkprijs van leden-melkveehouders, die hun volledige melkproductie met aandelen hebben afgedekt, uit op net geen 20 cent per kilo melk.

Onbalans op wereldzuivelmarkt

De lage melkprijs is een gevolg van een onbalans op de wereldmarkt die nu al 18 maanden duurt. Ook de sterke Nieuw-Zeelandse dollar speelt het zuivelbedrijf naar eigen zeggen parten. Alles is er dan ook op gericht om de winstgevendheid te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.