Rundveehouderij

Nieuws 10374 x bekeken 10 reacties

'Melkveehouder moet marktsignalen sneller doorkrijgen'

Melkveehouders moeten signalen vanuit de zuivelmarkt sneller doorkrijgen. Dan kunnen ze hun productie sneller aanpassen en daardoor ook een beter inkomen verdienen. Dit zei marktanalist Mark Voorbergen op een bijeenkomst van ABN Amro tijdens de Wereldzuiveltop in Rotterdam.

Voorbergen wees ter onderbouwing van zijn stelling naar de ervaringen van de voorbije 1,5 tot 2 jaar op de Europese zuivelmarkt. Zuivelbedrijven hebben boeren toen te lang uit de wind gehouden, mede geholpen door de Europese Unie, door marktingrijpen en interventie. Daardoor zijn boeren te lang doorgegaan met de productie van grote hoeveelheden melk.

Voorbergen: "Grote inkopers - voedingsbedrijven en retailers - waren daar natuurlijk heel blij mee. Die hebben hun pakhuizen vol gezet met goedkoop product. De melkveehouders heeft het echter niet geholpen. Die waren beter af geweest als ze eerder hadden gereageerd op de markt. Dan hadden ze meer verdiend."

Voorbergen optimistisch over markt

Voorbergen is optimistisch gestemd over de zuivelmarkt. Hij verwacht, net als ABN Amro, dat de melkprijzen de komende 1,5 tot 2 jaar verder omhoog gaan. Wel zal er volgend jaar een kleine vertraging van de groei zijn als de Europese Commissie (vermoedelijk) de voorraden zuivel uit interventie weer op de markt brengt.

De verschillen in uitbetaalprijzen tussen de diverse zuivelbedrijven zullen de komende jaren overigens wel verder uiteen groeien, verwacht hij. Dat komt omdat niet alle bedrijven in staat zullen zijn zich in de best renderende segmenten van de (internationale) markt te begeven. Het best renderend zijn de markten voor babyvoeding en merkproducten in exportmarkten.

Laatste reacties

 • haj146

  Lulkoek. Volgens rfc was de prijs nog geen halve cent hoger geweest als we net zoveel gemolken hadden als 2014. Dus die extra liters waren degelijk rendabel

 • erardus1

  Zolang de consument niets merkt van de markt, zal het nooit beterworden. Als de prijs onderuit gaat moet dat ook ik de winkel gebeuren. Dit geeft een koop prikkel. Zolang de retail de lage inkoop gebruikt voor hun eigen winst is er geen echte markt werking.

 • deB.


  Lekker melken volgens RFC voor 33 cent volgend jaar!

  We schieten er niets mee op, wat een rot sector voor de producenten!!

 • alco1

  Deze man snapt er ook niets van.
  Zelfs de bank waar hij voor sprak, adviseerde boeren drie maal daags te melken om niet in de liquiditeits problemen te komen

 • jeannettedekker1

  Die een neusje hebben voor de markt zijn al rijk,die melken doorgaans ook geen koeien.

 • jeannettedekker1

  Banken hebben in ieder geval weinig gevoel wat de markt doet. Die zijn al jaren bezig puin te ruimen en stoppen de meeste energie in probleemgevallen. Dat zijn ze zelf overigens ook een probleemgeval.

 • WGeverink

  Dat iedere boer individueel moet reageren op de markt werkt gewoon helemaal niet. Alle andere takken van landbouw zijn perfecte voorbeelden van hoe stuurloze sectoren zichzelf altijd de ramen blijven ingooien. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling achter het afschaffen van het melkquotum. Als de boeren niet in staat zijn om met elkaar de productie te sturen krijg je heel veel en goedkoop product op de markt zodat de consument meer geld over heeft om de economie vlot te trekken. Voor de misere in de andere sectoren is nooit een oplossing aangedragen en het is daarom redelijk om aan te nemen dat er voor de misere in de melkveehouderij ook geen werkbare oplossing komt.

 • agrinoa

 • bb40

  Voorbergen :bedoelt dat de melkprijsen niet vertraagd de werelmarkt moeten volgen. Er moet een realtime marktconforme melkprijs worden uitgekeerd, de prestatietoeslag moet worden losgekoppeld van het geleverde product.

 • el

  Als de zuivel markt gereguleerd zou worden hier in de VS, dan koop ik een enkeltje Australië.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.