Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

FrieslandCampina zet kwantumtoeslag overboord

De kwamtumtoeslag overboord, net als de seizoensregeling, en gedeeltelijk vrij verhandelbare ledenobligaties voor jonge boeren. Dit zijn enkele van de aanpassingen die het bestuur van FrieslandCampina voorstelt voor de periode 2017 tot en met 2019.

Ook wordt voorgesteld om voortaan niet 20% maar 10% van de winst in ledenopbligaties te stoppen. Het percentage prestatietoeslag gaat niet omhoog, wel wordt een groter deel van de winst gestopt in opbouw van het eigen vermogen van FrieslandCampina bv. Dit is omdat het steeds meer moet investeren in afzet op markten veraf, waarvoor grotere buffers nodig zijn.

Flexibelere weidegang en hogere toeslag

De weidegangtoeslag gaat van €1,00 naar €1,50 per 100 kilo. In de toepassing van weidegang komt meer flexibiliteit, waarbij ook koppel-weidegang wordt toegestaan, mits dit elektronisch wordt geborgd.

Geen kwantumtoeslag kan €7.490 per jaar kosten

Voor melkveehouders met meer 2 miljoen kilo melk en meer kan het verlies van de kwantumtoeslag maximaal €7.490 per jaar kosten, aldus voorzitter Piet Boer. Dat is wel vervelend voor deze veehouders, maar andere overwegingen, zoals het niet-coöperatieve van een kwantumtoeslag, geven de doorslag bij het voorstel van het bestuur. "Bovendien is nu geen kwantumtoeslag meer nodig uit defensieve overwegingen, om grote leden aan ons te binden," aldus Boer.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Heel netjes !! Keer niet alleen voordeel voor de grote jongens....

 • Farmer4life2

  @kleine boer
  Als je (kracht)voer besteld, bestel je dan ook maar een beetje? Of toch minimaal 8 ton?

 • kleine boer

  @Farmerlive 4 ton en geef ze keuze in afleverdatum en auto incasso binnen week dat is net zoveel korting als basis van 6 ton voor de korting . De meng voer man kan zo efficiënt zijn route en wagen vol laden. Kan een rmo ook met het gemak van een kleinere leverantie ertussen immers als er bijvoorbeeld 4 ton ruimte is past een kleine erbij voor volle vracht van 6 al niet meer en zouden ze met 4 ton te weinig moeten gaan rijden.....

 • Farmer4life2

  De extra weidegang toeslag wordt betaald door de afschaffing van kwantumtoeslag.

  De jongeboeren regeling is uiteindelijk 25% liquide maken voor 5 jaar.
  De ledenobligaties gaat namelijk eerst van 20% naar 10%. Waar je als jonge boer 50% voor 5 jaar liquide mag maken.

  Persoonlijk vind ik dat RFC lui is geweest.
  Ze kunnen geen duurzame melkprijs betalen en er moet meer geld naar de algemene reserve. Je kunt het ook anders Bekijken.

  RFC doet het tov de concurrentie niet zo goed meer. Want bij de garantieprijs (gebaseerd op andere verwerkers) zouden ze meer winst horen te maken.

  Stel:
  RFC draait top, 1 miljard winst.
  = 450 miljoen algemene reserve. 550 miljoen voor leden waarvan 20% achtergestelde lening met 3,1% rente + euribor.

  RFC draait minder, 500 miljoen winst.
  = 225 Miljoen algemene reserve en 275 miljoen voor leden.

  Nieuwe opstelling zou het andersom zijn.
  275 miljoen algemene reserve.

  RFC heeft zich erg verslikt in de melk.
  Hierdoor mogen wij de rekening betalen, omdat er te Weinig afzet/productie hoge verwaarding is.

  Want laten we eerlijk zijn....
  Over max 10 jaar zit degemiddelde melkproductie per koe op 9000-10000 liter. Het kan niet anders, want dit is het meest efficiënt.

  Dat zit mij knap dwars, want wat is dan het verschil tussen de varkenshouderij en ons?

 • vandenbrandcv1

  Elektronische borging mag geen werkgelegenheidsproject worden ten koste van de boer. De overheid kan mbv satelietbeelden rattenpopulaties die een gevaar vormen voor de volksgezondheid in oorlogsgebieden volgen. Het moet vanuit de lucht niet zo moeilijk zijn om te zien wie wel en wie niet echt beweid. Zelfs zonder vee verraden de percelen dat er beweid wordt door wandelpaden en afrasteringen en een passend kuilvoeraanbod dat lager is bij beweiders dan bij opstallers.

 • alco1

  Alle acties bij de grote FC, doen mij denken aan: "De sprongen van de kat in het nauw."

 • Farmer4life2

  @alco1 exact. Paniek voetbal

 • Zuperboer

  Wel grappig dat er minder nabetaling naar de eigenaren gaat, immers als we de profeten van de banksector en alle andere erfbetreders moeten geloven, die er meer verstand van hebben dan de gemiddelde melkveehouder, dan moeten we werken aan EV en een buffer. Logischer zou het dan zijn om de eigenaren van FC een hoger aandeel van de winst te geven. Voor de op termijn stoppende veehouders wordt het helemaal fraai. Deel van de grondprijs gaat straks overlopen naar de waarde van de fosfaatrechten en die zijn juist fiscaal belast bij vervreemding, dit i.t.t. de landbouwgrond. Die van Dam is zo dom nog niet!

 • 344412

  Prima maatregelen toch? Past bij de huidige tijd met aandacht voor de maatschappij.

 • farmerbn

  Ik denk dat de laatste zin het enige is wat telt voor FC. De grote jongens gaan toch niet weg dus waarom een toeslag? Kunnen ze lekker binnen houden en zeggen dat het meer cooperatief is. Het is altijd zo dat het laatst genoemde argument voor de schrijver, de belangrijkste is.

 • johnyboy

  moet ik nog zien of de grote jongens niet gaan lopen...
  a-ware wil ze graag hebben en al die nieuwe verzinsels elke keer weer bij FC komt ons toch de strot uit met zulke melkprijzen

 • koestal

  johnyboy.FC moet toch nog steeds melk afstoten van Brussel omdat ze nog te groot zijn,melkauto,s van FC lossen elke dag nog melk bij Aware in Heerenveen,dus er kunnen ook wel wat leveranciers weg bij FC.dan voldoen ze weer aan de voorwaarden van Brussel.

 • winden

  Waarom allemaal zo negatief er word tog allemaal gezecht dat het sigaren uit eigen doos zijn? Weide premie had best naar €3,00 gemogen bij het afschaffen van deze regelingen dan geef je pas een signaal naar de maatschappij. en dat het voor het groodste gedeelte een sigaar uit ijgen doos is maakt mij niet uit.

 • farmerbn

  Zes schrijffouten in drie zinnen. Winden doe er wat aan.

 • mtseshuis

  A-ware, kom maar eens praten, worden schijtziek van iedere keer weer verzinsels van RFC en nu ook nog weer een kleiner deel van (de toch al veel te hoge) winst van de coöperatie(??) naar de eigenarern. Wat een miskleun. En net als al gesteld wordt: Wil je weidegang, betaal er dan gewoon 3 cent per liter voor en uit consumentenzak, dan pas laat je zien dat het menens is!! Hou alsjeblieft direct op met die onzin als mestvergisting, dat is pas 3 versnellingen achteruit!! De consument wil geen mest aan melk gekoppeld! Wij ook niet, foei! Wat een antireclame in 1 artikel voor RFC. Kansloos, zoals Alco al zegt: Een kat in het nauw.....

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.