Rundveehouderij

Nieuws 6441 x bekeken

Veemarkt dicht wegens afzetgebrek kalveren

De kalvermarkt in Purmerend is dinsdagochtend niet doorgegaan. De grootste afnemer van kalveren op de wekelijkse veemarkt kon de kalveren niet plaatsen en besloot af te zeggen.

Voor de marktcommissie was het ontbreken van deze grote inkoper reden om de markt te annuleren.

Meer aanbod dan vraag

De afzet van kalveren verloopt al een paar weken zeer moeizaam. Het aanbod van kalveren is te groot voor de vraag die momenteel klein is. Er zijn in de afgelopen weken dan ook al een aantal keer verzamelplaatsen gesloten, omdat afnemers geen plek hadden voor de kalveren. Vorige week gebeurde dit nog in het oosten van het land.

Kalveren langer op melkveebedrijf

Door het sluiten van verzamelplaatsen en veemarkten, blijven kalveren langer bij de melkveehouders op het bedrijf staan. Vooralsnog duurt het zo'n 4 à 5 dagen langer dan gewoonlijk voordat de kalveren worden opgehaald. Goede, zware kalveren zijn nog aardig af te zetten. Magere kalveren of kalveren die wat mankeren zijn zeer moeilijk te plaatsen, omdat inkopers voldoende keuze hebben nu de markt zo in onbalans is.

Minder druk op nukamarkt in 2e kwartaal

Er zijn te weinig kalveren slachtrijp en kalverhokken staan vaak nog even vol. De verwachting is dat het aantal slachtingen van blankvleeskalveren in het 2e kwartaal weer stijgen en daarmee de druk op de nukamarkt afneemt.

Volgende week dinsdag wordt de handel in kalveren in Purmerend weer opgepakt. Deze week is er door het ontbreken van de markt ook geen notering uitgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.