Rundveehouderij

Nieuws 4631 x bekeken 2 reactieslaatste update:18 jan 2016

Recordaantal runderslachtingen in week 1

In de eerste week van dit jaar zijn er 15.562 runderen geslacht. Dat is een record, nog nooit werden zoveel dieren in één week geslacht.

Vorige week gaven diverse slachterijen al aan dat zij wel 25 procent meer runderen ontvingen dan in de weken voor de kerstdagen (circa 12.000 slachtingen). Het exacte aantal slachtingen gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) sluit daar nu bij aan.

Niet eerder meer dan 15.000 slachtingen in een week

De cijfers van RVO.nl gaan terug tot en met 2011 en uit de gegevens van Boerderij blijkt dat er vanaf 2009 geen weken zijn geweest waarin er meer dan 15.000 runderen zijn geslacht. Ter vergelijking: in week 1 van 2015 werden 6.696 runderen geslacht; in week 2 en 3 liep dit wel op naar ruim 13.000 slachtingen.

Bonus FrieslandCampina

Het grote aanbod van runderen werd veroorzaakt meerdere factoren. Een van deze factoren was de aankondiging van FrieslandCampina. Het bedrijf geeft in de eerste 6 weken van dit jaar een bonus van €2 per 100 kilo melk als melkveehouders minder melk leveren dan in een referentieperiode in december.

Onzekerheid rondom fosfaatrechten

Daarnaast heeft ook de onzekerheid rondom de fosfaatrechten invloed op de grote uitstoot van melkkoeien. Melkveehouders hielden hun stallen zo vol mogelijk, omdat er in de sector geruchten rond gingen dat 1 januari een nieuwe peildatum zou zijn voor de fosfaatrechten. Dit zorgde ervoor dat melkveehouders die wat vee weg wilden doen dit pas na 1 januari wilden doen.

Prijzen dalen met 15 à 20 cent per kilo

De grote uitstoot van slachtkoeien heeft wel gevolgen gehad voor de prijs van de koeien. Die daalde met zo'n 15 tot 20 cent per kilo. Inkopers zijn bang dat het aantal slachtingen weer zal oplopen zodra er duidelijkheid is over de fosfaatrechten. Een dergelijk grote prijsval als die in week 1 is dan ook niet uitgesloten.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek
Aantal slachtingen

Laatste reacties

  • slabroek

    onzin niet van waar we krijgen 20 cent meer dan voor de kerst

  • info383

    slabroek wat is dit voor abracadabra?

Of registreer je om te kunnen reageren.