Rundveehouderij

Nieuws 1511 x bekeken

Rassenkeuze belangrijk bij inzet rode klaver

Uit een vierjarige proef met acht rode klaverrassen blijkt dat het hoogst producerende ras in een grasklavermengsel 10% meer opbrengt dan het laagst productieve ras. Een goede rassenkeuze is dus belangrijk bij het gebruik van grasklavermengsel.

Dit stelt Verantwoorde Veehouderij naar aanleiding van een proef van het Louis Bolk Instituut in Brabant. In de proef werden acht klaverrassen geteeld met Engels Raaigras. In het eerste jaar startte het klaveraandeel voor de meeste rassen op hetzelfde niveau.

Ackerklee en Mattenklee

De zogenaamde 'Ackerklee' hadden in het eerste jaar met 11,6 ton ds per ha een iets hogere productie dan de 'Mattenklee' (11,3 ton ds per ha). In het derde proefjaar behaalden de Mattenklee gemiddeld 13,8 ton ds per ha en Ackerklee 13,1 ton. In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen in persistentie tussen de Mattenklee en Ackerklee-rassen. Mattenklee heeft een betere persistentie, een hoger aandeel klaver in het derde en vierde jaar en een hoger eitwitgehalte van het grasklavermengsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.