Rundveehouderij

Nieuws 3856 x bekeken

Laatste actieve agrariërs in polder Oukoop

Ardy en Ivanka de Goeij openden vrijdag 11 december een vrijloopstal op hun bedrijf in Reeuwijk (Z.-H.). De eigenaren van de boerderij zijn de laatste actieve agrariërs in polder Oukoop.

Omdat de polder geen goede vooruitzichten meer bood voor traditionele landbouw, heeft de familie De Goeij enkele jaren geleden het roer volledig omgegooid. Van hun melkveehouderij hebben ze een natuurboerderij gemaakt. Met deze nieuwe diervriendelijke stal kan familie De Goeij uitbreiden naar 200 koeien.

Waarom bood traditioneel boeren voor jullie geen perspectief meer?

'Ons bedrijf zit hier in het Natura 2000-gebied. Vanuit de gemeente en de provincie werd ons gevraagd of we niet op andere, meer natuurlijke manier verder wilden gaan. Dat werd ook mogelijk omdat we van twee bedrijven grond bij konden kopen, zodat we meer oppervlakte beschikbaar hebben en meer melkkoeien kunnen houden met minder liters melk per koe'.

Waarom is er gekozen voor een vrijloopstal?

''60 procent van de grond pachten we van Staatsbosbeheer. Voor de bemesting hebben we ruige mest nodig en nu gebruiken we de mest ook op onze eigen percelen om de weidevogels te bedienen.' De bovenbouw van de stal heeft een v-stal constructie. 'We hebben daarvoor gekozen omdat we niet hoger dan zeven meter mochten bouwen van de gemeente. En hij kan op vier plekken open, zodat het toch nog wat kan ventileren als het windstil is. We hebben op dit moment 135 melkkoeien en er staan nog eens 15 droog. We hebben een vergunning om 200 melkkoeien te huisvesten.'

Wat zijn de kosten van de vrijloopstal?

'De bouwkosten zijn wel hoger dan die van een traditionele stal. Dat komt mede omdat de oppervlakte groter is. De kosten liggen rond de €7.100 per koe, berekend op volledige bezetting van de stal (200 koeien). Dat is inclusief de draaimelkstal'.

Hoe is het werken in deze stal?

'De overgang van boxen naar vrijloop was wel even wennen. Nu moeten we  stro instrooien maar verder zijn we traditioneel blijven melken. Weliswaar van een 2x5 visgraat naar een 22-stands draaimelkstal, maar verder is er qua werk niet veel veranderd.'

Hoe zien jullie de toekomst in?

'Het natuurbedrijf past echt bij ons. De ruwvoerkwaliteit is wel wat teruggelopen omdat we geen kunstmest meer strooien. Mede daardoor geven de koeien nu minder melk. Maar als we het aantal koeien in kader van de fosfaatproductierecht maar mogen blijven houden en we door kunnen groeien naar 200 melkkoeien, zien we de toekomst goed in'.

Of registreer je om te kunnen reageren.