Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Afzien van derogatie geeft hoogste inkomen

Een bedrijf met 100 koeien, een jaarlijkse melkproductie van 1 miljoen kilo en 50 hectare grond realiseert een €13.600 hoger arbeidsinkomen als het veel meer mais gaat telen en afziet van derogatie.

Dat blijkt uit een scenariostudie van Wageningen UR in opdracht van zadenleverancier KWS Benelux.

Basisscenario

De huidige derogatievoorwaarden, 80% grasland, 20% maisland gecombineerd met weiden van de koeien, is het basisscenario. Dat geeft de veehouder met 100 koeien €8.200 minder arbeidsinkomen dan onder de derogatie zoals in 2014 gold: 70% grasland, 30% maisland. Reden daarvoor zijn vooral de extra voeder- en mestafzetkosten.

Bodemvruchtbaarheid aandachtspunt

Ziet de veehouder af van de derogatie en schakelt hij over op 25% gras, 75% mais en blijft hij de koeien weiden, dan realiseert hij €13.600 meer arbeidsinkomen dan onder 80/20/weiden. Stalt hij de koeien ook nog eens jaarrond op, dan loopt het voordeel ten opzichte van werken onder derogatie-eisen en weiden terug naar €2.000. In deze scenario's is behoud van bodemvruchtbaarheid wel een aandachtspunt.

Inzet op vergroening

Sterk inzetten op vergroening, dus 40% gras, 45% mais, 10% GPS en 5% luzerne in combinatie met weiden en afzien van de derogatie werkt €1.600 per jaar positiever uit dan 25/75/opstallen. Het voordeel ligt dan €3.600 boven het basisscenario.

* 7 doorgerekende scenario's:

1. derogatie oud (70% gras, 30% mais)

2. 25% gras, 75% mais, niet weiden

3. 25% gras, 75% mais, weiden

4. binnen derogatie 10 hectare mais als MKS

5. maisaankopen tot niveau rantsoen oud (1)

6. 40% gras, 30% MKS, 30% mais in bouwplan, weiden

7. vergroening: 40% gras, 45% mais, 10% GPS, 5% luzerne, weiden

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ik zeg al tijden, die derogatie mag er wel af.

  tenminste als we dan geen fosfaatrechten zullen krijgen;).

 • alco1

  Interessant

 • Nick1983

  Niet weiden is over een paar jaar verleden tijd....

 • alco1

  Als de FC en LTO ook als een kip zonder kop achter biologisch aan gaan lopen, net als bij weidegang. Is dat over een paar jaar ook een must.
  Echter gaat dit onderwerp ook over de vergelijking met weiden.

 • alco1

  Trouwens. Het doorbreken van het fosfaatplafond wordt gepresenteer als bijna een ramp. Als men het in ruil zijnde derogatie daarvoor laat schieten ineens weer een normaal cijfer.
  Rare wereld leven we.
  Echter zijn al weer veel mensen blij gemaakt met fosfaatrechten.
  Meer waarde onder hun bedrijf en naar alle waarschijnlijkheid ook minder mestafzetkosten.
  Tweespalt dus.

 • m.en.a.heijnen1

  bex voordeel tussen 2en3 is volgens mij niet mee genomen want dan komt het korter bij mekaar

 • DJ-D

  Niet iedereen kan mais verbouwen

 • deelen

  Extra benodigde grond voor AMVB is in de maisvariant niet mee berekent. Dit is al gauw 10 Ha.Het voordeel is dan al snel een nadeel.

 • mldijkstra

  Is natuurlijk een onzin-scenario, het geldt alleen als je dit scenario als enige zou gaan doen. Doet iedereen het, dan gaat het natuurlijk hele andere effecten hebben al zou je alleen nog maar naar kosten voor mestafzet gaan kijken. Daarnaast zakt het percentage grasland meteen onder het minimum en treed daar weer een regulering voor in werking.

 • kleine boer

  Na denk 20 jaar geen mais heb ik in 2014 en 2015 weer paar keer wat maanden mais gevoerd omdat die erop stond toen ik de pacht overnam maar telkens mijn gehaltes onderuit en de liters vrijwel gelijk dus voor mij liever geen mais maar 100% gras en graskuil bevalt me veruit het beste makkelijkst en simpelst. En wat d-j-h zegt niet overal en iedereen kan mais verbouwen

 • meindert67

  Ze zijn de belangrijkste vergeten 100% grasland.

 • 344412

  Vind mestafvoer erg laag, geen jongvee zeker, die kunnen juist weer goed met kuilgras uit de voeten. Neemt niet weg dat 70/30 derogatie veel meer aansluit bij goede landbouwpraktijk.

 • boer drenth

  Welke veehouder kan 75% mais verbouwen.Dat zijn er maar heel weinig ,want de meeste grond is te nat voor mais. Vooral in de veen weide gebieden. En zoveel mais is puur slecht voor de grond.Denk alleen maar aan de structuur . Alles rijden ze naar de mallemoer in een natte herfst.

 • boer drenth

  Welke veehouder kan 75% mais verbouwen.Dat zijn er maar heel weinig ,want de meeste grond is te nat voor mais. Vooral in de veen weide gebieden. En zoveel mais is puur slecht voor de grond.Denk alleen maar aan de structuur . Alles rijden ze naar de mallemoer in een natte herfst.

 • Zandboertje

  Wel gezond om deze berekening er even in te gooien. Even derogatieoogkleppen af en kijken hoe het ook kan. Hoewel het uiteraard lang niet voor iedereen is weggelegd.

 • kleine boer

  Het is wel een wij van wc eend adviseren wc eend onderzoek lijkt me

 • wmeulemanjr1

  Op bouwland mag veel minder fosfaat. Begrijp dit onzinverhaal niet helemaal. En met maïs mergel je de grond helemaal uit.

 • Insp.

  KWS ziet de verkoop van maiszaad terug lopen en geeft Wageningen UR opdracht een theoretisch lulverhaal op te stellen om boeren meer mais te laten kopen. Zoals in andere reacties al vermeld veel foute aannames en onvolledigheden in de diverse scenario's.

 • Bennie Stevelink

  Hoe wil je met 25% gras nog serieus weiden?

  Welke prijs houdt men aan voor mestafzet? Als vele boeren zo gaan werken wordt mestafzet een probleem en dus erg duur.

  Welk prijs houdt men aan voor eiwitaanvulling? Bij een groot aandeel mais in het rantsoen moet veel eiwit bijgevoerd worden. Op dit moment is soja, en daarmee ook andere eiwitrijke producten, relatief goedkoop. Er zijn echter ook jaren geweest dat soja zeer duur was. Door de ontwikkelingen in de wereld is de verwachting dat soja vaker zeer duur dan goedkoop zal zijn. Het goedkoopste eiwit voor de koe is gras.

 • maiskolf

  Ik ben akkerbouwer en ga meer mais verbouwen, lekker hoor die derogatie. Hopende dat de mais dan duur wordt.
  Vgl mij gaat het erom dat als je veel gras verbouwd, nog meer mais moet kopen. Mais brengt normaal veel meer DS dan gras.

 • BO(skabout)ER

  tuurlijk heb je gelijk mozes haha. Ik grijp overigens elk onderwerp aan om te zeggen dat het fosfaatplafond er af moet haha.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.