Rundveehouderij

Nieuws 1108 x bekeken

2015 slecht jaar voor zuivelexporteurs VS

De zuivelexporteurs in de Verenigde Staten hebben het vorig jaar niet goed gedaan. In bijna alle productcategorieën is minder over de grens verkocht dan in 2014.

Zo was de export van botervet het laagst in 9 jaar (71% minder dan in 2013) en de wei-export het laagst in 11 jaar.

Kaasexport

Ook bij de kaasexport gingen de zaken slecht. Tot en met november 2015 is zo'n 14% minder kaas geëxporteerd dan in het jaar ervoor en in markten als Zuid-Korea en Japan is 35 en 20% minder product verkocht. Opmerkelijk genoeg zijn dit markten waar Europese exporteurs, en dan vooral Nederlandse, het in de voorbije periode erg goed hebben gedaan.

Vollemelkpoeder en botervet

Na botervet daalde de export van vollemelkpoeder het meest. Die ging met 34% achteruit, van 50.000 naar 34.000 ton. De uitvoer van mageremelkpoeder was juist een fractie hoger dan in 2014 en kwam uit op 513.500 ton. Grootste afnemer was Mexico.

De sterke daling van de boter(vet)export had te maken met de sterke binnenlandse vraag. In de VS zelf was een tekort ontstaan, waardoor prijzen dermate opliepen dat het ook import aantrok, onder meer vanuit de EU. Inmiddels zijn de voorraden weer aangevuld en is de boterprijs in de VS weer sterk gedaald.

Totale zuivelexport VS 9% kleiner

De totale Amerikaanse zuivelexport is in de eerste 11 maanden van 2015 met 9% gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (van 1,844 naar 1,681 miljoen ton), terwijl de waarde met 27% daalde. Die ging van ruim $6,6 miljard naar $4,86 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.