Rundveehouderij

Nieuws 2176 x bekeken 6 reacties

NMV klaagt provincie aan voor beschadiging imago

Putten - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) dient een klacht wegens onbehoorlijk gedrag bij de Omgevingsdienst en Provinciale Staten van Noord-Brabant. Reden is het berokkenen van imagoschade aan de veehouderij, vanwege tweets over vermeende dierverwaarlozing.

Aanleiding voor de klacht is een tweet op 4 augustus van een passant die meende dat hij dierverwaarlozing constateerde bij een melkveehouder in Eersel. Eén koe was kreupel, allemaal waren ze aan de magere kant. Dit beeld leidde tot de overtuiging dat dierverwaarlozing in het spel was. De Omgevingsdienst van de provincie Noord-Brabant nam het signaal ongeverifieerd over en twitterde: 'Enkele zeer ernstig verwaarloosde koeien aangetroffen in het buitengebied van Eersel'. Dat was aanleiding voor gedeputeerde Johan van den Hout (SP/natuur, water en milieu) om direct een retweet te plaatsen. Echo's van Eyes on Animals en anderen volgden.

Gedeputeerde gaf niet thuis

Toen politie en NVWA ter plekke onderzoek gingen doen, bleek het helemaal niet te gaan om verwaarloosde koeien, maar om koeien die voor herstel in een aparte wei waren geplaatst. De omgevingsdienst van Brabant bood per twitter excuus aan, de gedeputeerde gaf niet thuis. Andere twitteraars bleven mokken dat de koeien er niet goed uitzagen.

De NMV vindt dit onacceptabel en in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Niet alleen het imago van de Eerselse melkveehouder is geschaad, maar ook dat van de hele melkveehouderij, vindt de NMV. Die wil op zijn minst een ruimhartiger wijze van verontschuldiging en geen aantijgingen meer zonder deugdelijke verificatie.

Laatste reacties

 • piethermus1

  Dat gedeputeerde Johan van der Hout zijn privee-mening t.a.v. eigenlijk wat alles wat landbouw betreft tot ook Provinciaal beleid maakt, kan echt niet. Deze man is incapabel en moet van zijn plek, moet van zijn plek, moet van zijn plek. Wellicht moeten we hem helpen hierbij. Bestuurders van al te volkse komaf maken altijd brokken. De geschiedenis bewijst dat. Zij maken zichzelf tot de maat der dingen en zichzelf tot God. In de ergste gevallen komen er gruwelen van als bestuurders van al te volkse komaf aan de macht zijn.

 • .....

  Goede zaak, ook Zembla en de Partij voor de Dieren moeten voor smaad voor de rechter komen te staan

 • mtseshuis

  Volkomen mee eens met beide reacties!

 • eg wel

  Toch nog een partij die opkomt voor de boeren en zaken die niet deugen aan de kaak durft te stellen. HULDE

 • agriholland

  Dierenwelzijn is geen bevoegdheid van de provincie. Dat blijkt te meer op het inzicht waar ze er mee om gingen. De excuses waren gericht aan de een veehouder en niet aan de sector.

  Deze omgevingsdienst komt voor brandveiligheidscontroles in zorginstellingen en publiceren evenmin foto's van hulpbehoevenden.

 • agriholland

  Mensen voorkom verdere imagoschade #kies-partij-voor-de-mensen #kieswijzer

  stem tot en met vrijdag 11 september via

  http://www.nrccharityawards.nl/advertenties/112/vereniging-van-nederlandse-voedselbanken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.