Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra stopt met vaste melkprijs

Auckland – Fonterra stopt met het aanbieden van een vaste melkprijs voor een deel van de productie van hun leden. Dat melden Nieuw-Zeelandse media.

Paul Grave, directeur coöperatiezaken van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf, geeft aan dat het gegarandeerde melkprijssysteem (GMP) bij de achterban gemengde reacties heeft opgeroepen. De ene veehouder wist er slim gebruik van te maken, terwijl de ander het gevoel had dat niet alle leden gelijk en eerlijk werden behandeld. Daarmee zou het systeem ingaan tegen de coöperatieve gedachte.

Risico's beter afdekken met GMP

De zuivelonderneming startte met een proef van GMP in seizoen 2013/2014. Voordeel van de regeling was dat veehouders die meer zekerheid wilden, na bijvoorbeeld een forse investering, hun risico's op deze manier konden afdekken.

Afgelopen seizoen viel, als gevolg van de snel gedaalde zuivelprijzen op de wereldmarkt, de gegarandeerde melkprijs fors hoger uit ten opzichte van de gemiddeld uitbetaalde melkprijs. Een deel van de leden bleek met een 1,5 tot 12,5 cent hogere melkprijs voor een deel van hun productie, spekkoper.

2,5 cent verschil tussen gegarandeerde en actuele prijs

Voor de eerste helft van het huidige seizoen is de gegarandeerde melkprijs vastgesteld op 22,5 cent per kilo melk. De actuele melkprijs ligt 2,5 cent lager.

Alternatief plan om melkprijsrisico's af te dekken

In december dit jaar kunnen leden voor het laatst gebruik maken van het GMP van Fonterra voor de productie gedurende de tweede helft van dit seizoen. Beursbedrijf NZX werkt aan een alternatief instrument om melkprijsrisico's af te dekken dat na verwachting binnenkort wordt gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.