Rundveehouderij

Nieuws 4092 x bekeken

'Scrapie niet gevaarlijk voor mens'

Parma – De schapenziekte Scrapie is niet overdraagbaar en daardoor niet gevaarlijk voor mensen. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, die daarmee vasthoudt aan een eerder advies uit 2011.

Volgens Efsa is er geen wetenschappelijk bewijs dat de ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen. Scrapie is verwant aan BSE bij runderen en zou een ziekte kunnen veroorzaken die verwant is aan de ziekte van Creuzfeld Jacobs (CJD).

Zoönose

Efsa heeft een publicatie onderzocht van eind 2014, waarin werd vastgesteld dat onder laboratorium- omstandigheden scrapie overgebracht kan worden op muizen waarin menselijke genen zijn ingebracht. Op basis daarvan was de conclusie dat er een mogelijkheid zou zijn dat de ziekte onder bepaalde omstandigheden mogelijke een zogenoemde zoönose kon worden, oftewel overdraagbaar op mensen.

Geen aanleiding om advies toe te passen

Efsa looft de robuustheid van het onderzoek, maar concludeert dat volgens de huidige wetenschappelijke inzichten er geen aanleiding is om het EFSA-advies uit 2011 aan te passen. In dat advies kwam de Efsa tot de conclusie dat scrapie niet van schapen op mensen overdraagbaar is. Experts van Efsa concluderen ook dat het niet mogelijk is dat er gezondheidsrisico's zijn door de consumptie van producten die afkomstig zijn van schapen.

Informatie beperkt

De organisatie wijst er wel op dat de wetenschappelijke informatie over scrapie beperkt is, vooral wat betreft verschillende varianten in verschillende geografische gebieden en wat daarvan de gevolgen zijn op een mogelijke overdraagbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.