Rundveehouderij

Nieuws

Runder-tbc in Belgisch Limburg

Meeuwen-Gruitrode - Op een melkveebedrijf in de gemeente Meeuwen-Gruitrode, gelegen in Belgisch Limburg, is op 30 juli rundertuberculose vastgesteld.

Dat bevestigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).Het gaat om de eerste vaststelling van rundertuberculose in België sinds 2013. Alle runderen op het bedrijf zijn geruimd. In totaal zijn 167 contactbedrijven geblokkeerd. Op het melkveebedrijf, dat op minder dan 25 kilometer ten zuidwesten van het Nederlandse Weert ligt, werden frequent kalveren verkocht of aangekocht.

Geen runderen naar Nederland getransporteerd

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er voor zover bekend geen runderen van het besmette bedrijf naar Nederland zijn getransporteerd. In Nederland werd rundertuberculose voor het laatst in 2010 vastgesteld op een bedrijf in het Friese Exmorra. Ook dit bedrijf werd destijds geruimd.

Runder-tbc overdraagbaar op mensen

Rundertuberculose is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Mensen die in nauw contact komen met besmette runderen kunnen volgens door het inademen van uitgehoeste bacteriën besmet raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.