Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Natuurmonumenten in actie tegen 'megastal' Wichmond

's-Graveland - Natuurmonumenten is bezorgd over de ontwikkeling van de rundveehouderij van Kees Koolen in het Achterhoekse Wichmond, gemeente Bronckhorst.

De natuurorganisatie spreek van een megastal, meldt de site Groene Ruimte. Natuurmonumenten baseert zich op de vergunningaanvraag waarin er sprake is van bijna 1.500 koeien. Volgens de natuurorganisatie vormt de stal een bedreiging voor de natuur- en cultuurhistorische waarde van het gebied. De stal is gepland op 30 meter afstand van het cultuurhistorisch waardevol natuurlandschap Hackfort, aldus Natuurmonumenten. De natuurorganisatie wil met Kees Koolen om in gesprek over de geplande stal, er is al een verzoek voor een gesprek neergelegd bij Koolen. Daarnaast wil Natuurmonumenten samen met haar achterban nadenken over de te nemen vervolgstappen tegen de komst van de stal.

Geen megastal in cultuurhistorisch landschap

Volgens boswachter Harald van den Akker past in een waardevol cultuurhistorisch landschap geen megastal, omdat het indruist tegen alle waarden die wij als natuur- en cultuurorganisatie hebben. Hackfort is door haar idyllische landschap een belangrijke motor voor de lokale economie en trekt meer dan 100.000 bezoekers per jaar, aldus Natuurmonumenten.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  Niet zeuren bij Nm  Wij agrariers zijn al jaren lang bezorgd om al die n2000  gebieden, veel cultuur historische landschappen zijn al vernield, door NM onder het mom van natuur. ook in gesprek gaan met ze heeft niet veel zin want als je niet doet wat zij willen is het toch niet goed . dat blijkt wel uit de vervolg stappen die men wil gaan nemen. succes met de bouw meneer Koolen.

 • TBaijens

  vinden jullie het mooie jacobskruiskruit niet mooi als het in bloei staat bij natuur monumenten?? maar ja  daar gaan alleen de runderenvan dood.

 • wiljo


  Heel goed als ze in gesprek gaan.
  De heer Koolen kan NM er vast van overtuigen dat 1500 runderen in een emisiearme stal minder schade op het natuurgebied geeft dan 150 runderen die het hele jaar in een natuurgebied lopen te stampen.

  En misschien is de heer Koolen wel bereid om zijn stal aan bezoekers te laten zien, en geeft dit een enorme impuls aan het aantal toeristen voor dit gebied.

  Al geeft het aantal aan en afvoerbewegingen van deze toeristen wel weer extra schade aan het natuurgebied.

  Wellicht ziet NM een mogelijkheid om de bezoekers met auto niet langer toe te laten in het natuurgebied. Zo kan het gebied behouden worden voor de volgende generatie.   

 • flyinghollander

  Giga stal dan weer mega stal??

  Waar bestaan die lokaal economie uit dan? Volgens mij zijn de kosten hoger dan opbrengsten 

 • pinkeltje


  Hoe hoog is de mileubelasting van 100.000 bezoekers aan een waardevol cultuurhistorisch landschap?

 • Khalid en zijn maten

  Er is de laatse jaren genoeg landbouwgrond aan de natuur gegeven dat nu allemaal verpietert. Hoog tijd om weer natuurgrond aan de landbouw terug te geven!

 • veldzicht

  Dat hele natuurmonumenten moet z,n vervelende mond dicht houden ,hier in de buurt een mooi poldertje van 300 ha totaal verpest ,anderhalf jaar zijn ze bezig gewwest met graafmachines en gronddumpers om het gebied te 'verfraaien'
  het resultaat mag er zijn :een grote bende vol met stekels,ridderzuring en riet wat niks met natuur te maken heeft.

 • Marijn Desiron


  En waar gaan ze de mensen dan mee eten geven met gras en bloemen.smakelijk!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.