Rundveehouderij

Nieuws

Lager resultaat A-ware bij iets meer omzet

Almere - Familiebedrijf Royal A-ware heeft de omzet over 2014 met 1 procent zien stijgen tot €1,14 miljard, de nettowinst halveerde en kwam uit op ruim €4 miljoen.

Topman Jan Anker: "We hebben in 2014 flink geïnvesteerd en zijn daarom tevreden met dit resultaat. Met gezamenlijke inspanning is het gelukt om een resultaat te realiseren dat in lijn ligt met onze verwachtingen."

In verband met de sterk veranderlijke omstandigheden op de zuivel- en kaasmarkt worden voor 2015 geen
verwachtingen uitgesproken.

53% meer investeringen

Vorig jaar investeerde A-ware voor een bedrag van €104 miljoen, ofwel 53 procent meer dan in 2013. De kasstroom uit operationele activiteiten steeg met bijna een kwart naar €40 miljoen. De ebitda (bedrijfsresultaat voor afschrijvingen) daalde met €5 miljoen naar €35 miljoen.

Geld gestoken in nieuwe locaties

In totaal heeft Royal A-ware in 2013 en 2014 meer dan €170 miljoen geïnvesteerd. In december 2014 is de bouw van de kaasmakerij afgerond. Daarnaast is een modern rijpings- en verpakkingslocatie in Almere in gebruik genomen. Ook is de Belgische roomproducent  La Concorde sinds eind 2014 onderdeel van Royal A-ware. Hierdoor kan Royal A-ware zijn klanten een volledig assortiment room- en zuivelproducten voor culinaire toepassing aanbieden.

In 214 opende koning Willem Alexander onder toeziend oog van operationeel directeur Klaas de Jong de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen. Dit jaar is de fabriek pas echt gaan draaien.

Gegevens over de nieuw kaasfabriek in Heerenveen zijn niet in het jaarverslag 2014 opgenomen (behalve dan een deel van de investeringen). Reden is dat de fabriek pas in 2015 echt is gaan draaien. De fabriek in Heerenveen kan zo'n 800 miljoen kilo melk verwerken. Daarvan komt een deel van de rond 400 'eigen' boeren van A-ware en van NoorderlandMelk.

Positie AB Texel verstevigd

Dochteronderneming AB Texel, gespecialiseerd in transport van onder meer aardappelen, meel en veevoer, heeft vorig jaar de basis voor de overname van transportonderneming Butter Group gelegd. De daadwerkelijke overname vond in 2015 plaats. Dat heeft erin geresulteerd dat het netwerk van AB Texel in West Europa is verstevigd, waardoor klanten nog beter kunnen worden bediend, zo stelt de directie.

Of registreer je om te kunnen reageren.