Rundveehouderij

Nieuws 2145 x bekeken 2 reacties

Eerste termijnhandel melkpoeder een feit bij Euronext

Amsterdam - Bij beursorganisatie Euronext zijn dinsdag voor het eerst sinds de herlancering van de zuiveltermijnhandel ook echt termijncontracten verkocht.

Er werden 16 future-contracten voor magere melkpoeder verhandeld tegen prijzen van enkele tientallen euro's onder het interventieniveau (€1.698 per ton). Dit is bij levering in november en december. Acht contracten voor levering in maart en april werden afgesloten voor een prijs net boven het interventieniveau (c.q. €1.700)

De contracten staan voor een volume van 96 ton mageremelkpoeder. Dat is heel weinig. Toch is Euronext blij met de handel. De handel in zuivelderivaten kost tijd, zegt een woordvoerder, en daar is op geanticipeerd.

De eerste handel in tarwecontract verliep ook moeizaam, nu wordt bij Euronext dagelijks het equivalent van 3 miljoen ton verhandeld.

Laatste reacties

  • geen boer

    hoeveel van die termijncontracten worden ook daadwerkelijk uitgeoefend?

  • farmerbn

    Eén contract is dus 6 ton. De prijs enkele tientjes onder of op de interventie dus je loopt per contract niet meer dan 120-150 euro risico want je kun altijd voor de vaste interventieprijs weer verkopen. Als elke veehouder afhankelijk van zijn leverancie meerdere contracten afsluit gaat de melkprijs vanzelf omhoog. Waarschijnlijk meer omhoog dan het risico van die contracten. Kunnen boeren ook die contracten kopen of zit daar weer een dikke vinger tussen die met de winst wegloopt?

Of registreer je om te kunnen reageren.