Rundveehouderij

Nieuws 52 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC duikt onder €25, nabetaling ter discussie

Hoogeveen - Zuivecoöperatie DOC Kaas verlaagt in verband met de slechte zuivelmarkt de voorschotprijs juli met €1 per 100 kilo naar €24,24 exclusief btw. Ook overweegt DOC Kaas om geen geld meer te reserveren voor een nabetaling en alle beschikbare geld in de voorschotbetaling te stoppen.

Dit meldt directeur Marc Ligthart. DOC Kaas spreekt zelf van een melkprijs van €26 per 100 kilo, maar dit is de prijs inclusief alle bijkomende toeslagen. De basisprijs, zoals die kan worden vergeleken met de melkprijs van andere bedrijven, bedraagt €24,24 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 700.000 kilo.

Melkprijs DOC op laagste niveau sinds 2009

Hiermee is de voorschotprijs van DOC Kaas op het laagste niveau beland sinds juli 2009. Gezien de opbrengstprijzen van kaas en wei is dat ook niet verwonderlijk. Ligthart meldt dat foliekaas op de vrije markt minder dan €2 per kilo opbrengt, terwijl de weiprijs ook op het laagste niveau staat sinds 2009.

Zuivelmarkt blijft nog in mineur

Met CEO Theo Spierings van Fonterra stelt Ligthart vast dat de factoren, die nu voor zo'n lage melkprijs zorgen, voorlopig nog niet uit beeld zijn. Spierings meent dat de zuivelmarkt nog 6 tot 12 maanden sterk in mineur zal blijven, Ligthart doet hierover geen concrete uitspraken.

Wachten op akkoord fusie met DMK

Wel merkt Ligthart toenemend ongeduld bij de leden, die maar moeilijk kunnen wachten totdat de fusie met DMK rond is.  Er worden wel allerlei voorbereidingen getroffen, maar het wachten op een concrete fusie is nog totdat Brussel het groene licht geeft.

DMK betaalt over juli een voorschot van 27 cent per kilo uit.

Laatste reacties

 • Mozes

  DOC gaat altijd als eerste naar beneden en ook als eerste naar boven. Aan de prijsbeweging van DOC kun je de stemming op de markt aflezen. En die is voorlopig niet goed. 

 • Broeze-Hofman


  @Mozes #1: Wat is 'als eerste'? Het gaat hier om de voorschotprijs over juli.

 • BLENKE

  Maar goed dat DMK komt,zou ook raar zijn dat we van een hogere naar een lagere melkprijs gaan

 • Kriek

  milcobel zit nog aan de 31,50 .....................
  toch een groot verschil, dan moet doc nog veel stijgen.. maar dan stijgt milcobel ook natuurlijk

 • farmer4life1

  de een verlaagd snel de andere minder snel..... 

 • p.g.pronk


  WE ZITTEN NU AL VOOR HET DERDE JAAR ACHTER ELKAAR IN DE ONDERSTE REGIONEN WAT UITBETAALDE MELKPRIJS BETREFT

  DAT GA JE WEL ZAT WORDEN

  EN ZEKER ALS IN EEN CONO GEBIED ZIT EN ZE JOU MELK GEWOON IN DE CONO KAASBAK KIEPEN

  WORDT WEL TIJD DAT HET ROER EENS EEN KEER OMGAAT WANT DIT TREKKEN WIJ ALS DOC BOERTJES ONDERHAND NIET MEER

 • hansvanbergen

  Is super a-relexed ja. Maar ja jullie hadden ook met Hochwald  of Aware of Delta milk kunnen fuseren maar ja daar hadden jullie geen intresse in.  Naar de Aware bijeenkomsten zijn maar een handjevol mensen geweest. Als je zo weinig intresse in de afzet van je produkt hebt dan moet je ook niet teveel verwachten.  Met 44% ev had doc ook best wat geld gehad om net als Cono mooie dure kazen te maken. Maar de leden intresseert het allemaal niets. Voor hun is kaas kaas. Terwijl de ene kaas 2 euro opbrengt en de andere 15 euro per kilo.

 • p.g.pronk

  beste hans heb wel degelijk tegen gestemd omdat ik graag met HOCHWALD wilde fuseren maar als je dan een als TEGEN stemmers geen 5 procent van de stemmen haalt houd t op HE

 • jop

  Ik denk dat hij nog onder de€20 gaat

 • Mozes

  De fusie tussen DOC en DMK is nog niet effectief. Ze wachten nog op goedkeuring van Brussel. DOC werkt op dit moment nog voor eigen rekening. DMK betaalt op dit moment 3 cent hoger uit dan DOC. 

 • Mozes

  @Hans van Bergen #7, de DOC boeren zagen A-ware niet zitten omdat ze juist wél interesse hadden in de afzet van hun kaas. Een 'samenwerking' met A-ware zou betekenen dat DOC de kaas produceerd tegen de laagste prijs en A-ware de kaasafzet in handen heeft. Het grote probleem bij DOC is nou juist dat zij geen grip hebben op de afzet, dit in tegenstelling tot Cono die de afzet wel in eigen hand heeft. Ook FC heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd om de afzet meer in eigen hand te krijgen. A-ware was dus geen oplossing maar een voortzetting van het probleem. 

  Deltamilk wilde alleen de fusie tussen DOC en DMK tegenhouden zonder zelf iets met DOC te willen. 

  Hochwald heeft geen afzet buiten Europa terwijl daar juist de beste kaasprijzen gehaald worden. 

  Een fusie met DMK was dan ook de enigste reële optie. 

 • dayo

  <h5>@hans en mozes, cono doet het erg goed ja, maar cono kan ook geen miljard kilo melk weg zetten voor €15,00 per kg kaas</h5>

 • mooi wark

  DOC=BULK= GEEN TOEGEVOEGDE WAARDE

 • Genie


  Tis mooi kut.

 • veldzicht

  genie,als je nou niks beter weet hou dan je mond dicht.

 • spek

  de markt bepaalt de prijs, zo simpel is het.

 • wmeulemanjr1

  Markt nog 6-12 maand  sterk in  de mineur? Denk niet dat veel melkveehouders hier een buffer voor hebben. Leuk als grootverdieners zoiets voorspellen als je zelf geen centje pijn hebt.

 • alco1

  @dayo #12 Dat zeg je precies goed.

 • kennisismacht


  laten we niet negatief zijn, we hebben ook goed jaren gehad. kijk eens om je heen. grote stallen, trekkers  landprijzen stegen de pan uit. nu is het minder, daar moet je ook mee leren omgaan.

 • wmeulemanjr1

  #19@kennis.........: weet niet of u ook melkt, maar we moeten het doen met de realiteit van nu, en dan is het voorlopig niet zo best. Blijven hangen in het verleden met beste prijzen levert geen geld op. Sterker nog, je bent zo door het geld van betere tijden heen als je te gek geïnvesteerd hebt in goede tijden.

 • jan doedel

  En waar gaan we naartoe? naar de kl..te!!!

 • hansvanbergen

  Ja Mozes zeker maar behalve kaas van 2 euro en van 15 euro heb je dus ook kaas van 14,13,12 etc euro. Voor iemand die zoveel tijd besteed aan het ventileren van zijn mening moet je misschien eens naar een supermarkt! Daar zie je dat die goedkope foliekaas echt niet zoveel verkocht wordt. En hoe belangrijk is het regelen van de afzet, het in bezit hebben van een handelskantoor, als je voor 2 euro pakhuizen vol foliekaas kunt kopen! Ook FC staat massaal foliekaas te stampen net als jouw vrienden van dmk. Dat zie je dus dat is totaal niet van belang. Men had dus net als A ware, Delta milk, Cono en Bel Leerdammer een completer pakket moeten hebben met meerdere kwalitatief betere en duurdere kazen. Die zitten nu toch een 6 cent hoger en das toch wel fijn wah Mozes of nie?

 • hansvanbergen

  Anderzijds wat zou het fijn zijn geweest als we nu de superheffing in 3 jaar zouden kunnen betalen net als in alle andere landen in de Europese Unie.  Griekenland bv waar ze geld van ons lenen om hun boeren op die manier te helpen. Maar in Nederland zijn de melkveehouders daar te stom voor. Nu zakt het besef langsaam in! Dat merk je.

 • E-Link

  #23 HvB Waarom kom je toch telkens weer terug op die superheffing. Ik vind het ook prima als het in 3 jaar betaald mag worden. Maar die bijna 40 cent die je vorig seizoen hebt ontvangen (incl nabetaling, extra omzet en aanwas) heb je die er dan direct door gebrast terwijl je weet dat je in 2015 hiervan ruim 27 cent moet terug betalen? Daar moet toch wat van over zijn!! De onderschrijders hebben de onstane extra ruimte op de lopende rekening niet eens gehad. 

 • Mozes

  @Hans van Bergen, als die melkafnemer van jou zo goed betaalt kun je de superheffing toch ook wel in één keer betalen? 

 • boerrick

  Goh blij dat we tijdje geleden overgestapt zijn, scheelt toch weer een cent ;p

 • hansvanbergen

  @E-Link ik blijf het net zo lang uitleggen en aan de orde stellen totdat jullie het ook snappen. Ik begin te snappen dat dit nog wel een paar jaar kan gaan duren! Maar dat hindert me niets. Kijk even naar je eigen opmerkingen. Denk je werkelijk serieus dat als de melkprijs 40 cent is dat het dan heel simpel is om daar even 28 cent heffing van te betalen? Ook al in consideratie genomen dat de lease kosten in het laatse jaar en daarvoor op recordhoogte waren evenals de brok en andere voerkosten?  Maar je zou het dus wel fijn vinden om in 3 jaar te betalen?
  Ik vind het vreemd om te klagen over de melkprijs. We wisten allemaal dat dit zou gaan gebeuren en we kunnen ern iets aan doen. De weinige oplossingen die er zijn hadden we met 3 handen aan moeten pakken

 • hansvanbergen

  Om te beginnen had de DOC nooit of te nimmer met dmk mogen fuseren. Een megeblunder. DMK wilde de doc hebben omdat ze zelf te weinig eigen vermogen hadden om capaciteit bij te bouwen om de extra melk te kunnen verwerken. Nu gaat die duitse melk dus in Hoogeveen verwerkt worden tot bulk folie kaas. Alsof we dat in Nederland al niet meer dan genoeg hebben. De Campina boer gniffelen om de doccers maar ondertussen verpest het ook hun melkprijs.

 • hansvanbergen

  Een andere mogelijkheid was iets doen met de torenhoge superheffing. Betalen in 3 jaar of helemaal niet.  In heel Europa is betalen in 3 jaar al geregeld en wordt er hard nagedacht over geheel schrappen van de superheffing. In Nederland schrikt men nu pas wakker uit de coma.
  Tenslotte zou de interventie prijs van nu 22cent wel een stuk omhoog kunnen. Immers nu verdiend de EU een fortuin aan het innemen van melkpoeder en later met winst verkopen en de melkfabrieken terwijl de boeren er flink op verliezen.
  Veel meer keuzes zijn er niet en gezien de huidige malaise nog wel een jaar kan aanhouden en misschien nog wel langer zouden we keuzes moeten maken! De Fransen voeren aktie en de Nederlandse boeren zitten op de sociale media anoniem te zwetsen hoe goed en slim ze allemaal zijn.  Ideeen of oplossingen zitten daar eigenlijk nooit tussen.

 • Mozes

  Het schrappen van de superheffing is natuurlijk ondenkbaar. Het superheffingsgeld verdelen over alle boeren is wel een goede optie. 

 • boerrick

  Of men had gewoon niet over het quotum moeten melken ipv je over de kop melken.
  misschien rare suggestie hoor

 • fendtvario312

  Is ook een jaar geweest dat de akkerbouwers de super heffing betaalde. Toen had de melkveehouder ook geen centjes.

  Superheffing had automatisch moeten worden afgeschreven op het moment dat het bedrag bekend was. 

 • farmer4life1

  Er is continu een twee strijd gaande tussen de niet groeiers en de harde groeiers. De niet groeiers hebben het nu ook nog prima. Over10 jaar wellicht niet meer en visa versa... 

 • Rebbie


  Superheffing in drie jaar terugbetalen? Je hebt zelf er voor gekozen om over je quotum te melken dus dat betekent gewoon bloeden. Prutsondernemers!

 • alco1

  'Prutsondernemers??' Zij vinden zichzelf hele beste ondernemers, omdat zij hierdoor meer fosfaatrechten denken te krijgen.

 • tonny60

  Hansvanbergen. Dat je te veel melk produceert is een eigen keuze.Beetje flauw om daar iedere keer op terug te komen.Met het overscht hebben de overschrijders er voor gezorgd dat er al een te grote hoeveelheid melk op de markt kwam.De overschrijders krijgen waarschijnlijk al hogere fosfaatrechten.Beter zou zijn om met het superheffinggeld boeren te betalen die bewust minder gaan melken NU om het overschot op de markt kleiner te maken

 • kleine boer

  @hans ik neem aan dat je al heeel veel poeder hebt in gekocht en zelf opgeslagen hebt om die voor een fortuin te verkopen zodat je de eu een slag voor bent.... Je brengt zelf ook alleen oplossingen die in je eige straatje passen als een ander wat zegt is het of zwets of te duur of te ouderwets of het kan nie man wat heb je jezelf hoog. Ruim de troep op je erf maar eens op  ipv hier elke x zelfde deuntje te zingen.

 • hansvanbergen

  Het zit nu tegen en dus hadden we alle kansen moeten benutten die ons aangeboden werden. Het probleem is dat jullie het allemaal niet snappen. lees het artikel maar eens in Boer en Bussines. Banken worden ondersteund door de ECB en mogen geld lenen tegen 0.05% rente. Alle andere EU landen schieten de superheffing voor. In Nederland als enigste niet. En hier betalen we vrolijk rente en maken we het ons zelf moeilijk. Terwijl het nu juist voor Nederland zo belangrijk was. We hadden er ook de leaseprijs flink mee kunnen drukken.  Desverleasers/sofaboeren/ milieuvrijwilligers hebben op de sociale media keihard 24 uur per dag aktie gevoerd om deze regeling tegen te houden en nu zit de melkveehouderij ermee.

 • alco1

  Oeps. Die is raak.
  Zo heb je ook weleens van die mensen die heel angstig zijn over bestrijdingsmiddelen, maar zichzelf de 'tering' roken.

 • hansvanbergen


  Een andere kwestie is dat we nu een duits/nederlandse firma hebben die duitse/nederlandse melkverwerkt tot folie kaas. Echter ze hoeven dus maar een 25 cent per kg te betalen. Dus een 6 cent dus 60 cent per kg kaas goedkoper als Campina. Zij kunnen dus wel voor die lage prijs produceren. Zo zie je dus dat de fusie doc/dmk ook de Campina boeren geld kost.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, je hebt de logica van een proefstier. Dat DOC lager uitbetaalt voor de melk hoeft niet te betekenen dat ze de kaas goedkoper verkopen dan FC. Waarom zou FC meer voor de foliekaas beuren dan DOC? Ga er maar vanuit dat er één prijs voor foliekaas is, ongeacht of die door DOC of FC gemaakt is. 
  Dat FC op dit moment meer kan uitbetalen ligt veel meer aan de verszuivel, kindervoeding, speciaalkazen en natuurlijk de verwaarding van de wei. Het is toch ook bij jou wel bekent dat tegenwoordig de helft van de prijs van de melk die in de kaasbak gaat uit de wei moet komen? Hoe kun je dan het verschil in melkprijs volledig op de foliekaas schuiven? 

 • hansvanbergen

  @Kleine boer oftewel Rorink uit Molenhoek op mijn erf staan alleen maar lege kalverhokjes. En verder is het volledig leeg en keurig aangeveegd.  Het raadsel waarom jij 65 km verderop je mechanisatiezaken moet doen is bij deze dus ook opgelosd.
  @Mozes Heel verhaal over wat ik allemaal zou denken.  Er is uiteraard 1 prijs voor foliekaas. Er zijn echter meerdere kostprijzen. Die van de doc is mes scherp. Ten eerste de hypermoderne fabriek. Maar bovenal ten tweede hun kostprijs is minstens 60 cent lager vanwege de lage melkprijs. Waar Campina misschien kan kiezen om andere kaas te maken en die te bewaren en zo ook de foliekaas in de benen proberen te houden moet Doc leveren en kan de kaasprijs flink laten zakken. Op een prijs van foliekaas van 2.10 per kg maakt 60 cent per kg een groot  verschil!

 • kleine boer

  @hans o je hebt ook ff gesnuffeld op googele Waarom  is het een raadsel dat ik bij westrenen klant was? Of bij buts en af en toe bij v berkel. Maar nu bij muskens groesbeek voor mijn onderhoud ook gewoon trouw gebleven ad monteur van voorheen beugen net zoals mijn verkoper t broehuizen die nu claas gaat verkopen bij kamps de wildt dus wellicht kom ik nu weer bij hem terecht voor het 1 of ander. Ik kom bijna elke week met een container snoeihout in haps dus kan het aardig zien hoe het erbij je uit ziet van af de weg zie zelfs de kraaien op je mais kuil....En nogmaals niemand doet het zo goed als jij dat weet nu iedereen  hier op de site we zijn trots op je....

 • A1967

  Kleineboer en Hans van Bergen, voegt dit nog iets toe, oftewel kleuters.........

 • Mozes

  Wat een leuke mensen daar in Noord Limburg.............

 • kleine boer

  A1967 meeeens heb paar wk terug al eind gemaakt ad de discussie met hans maar hij blijft zo door zeuren of zijn eige ozo goede dingen dat ik het toch nie kon laten .... Ieder boert zoals ie boert heb ik al zovaak geschreven maarja we doen het allemaal niet goed volgens hans.... en daar kan ik slecht tegen. Geen enkel bedrijf te vergelijken en dat wil hij telkens wel

 • Koen Franken

  Zal ik NOG een kruiwagen met slijk jullie kant op sturen , dit noemt men dan collega's onder elkaar !!!!

 • piethermus1

  Hoe zat het nou met de derogatie die door ons land in het belang van onze melkveehouders is binnen gehaald, wat ten koste ging van de mestruimtes in eigenlijk alle andere sectoren. En nu is men in de melkveehouderij al weer ontevreden. Het is blijkbaar nooit genoeg. Men kan dan als melkveehoduerij wel de dominate sector zijn in landbouwend Nederland. Heel veel andere sectoren, eigenlijk alle andere sectoren, zijn die princes-op-de-erwt-houding, die m.n. op de eigen sector gekeerde blik, van veel melkveehouders een beetje zat.

 • hansvanbergen

  Meneer Rorink ik heb nieteens een maiskuil. Ik vind daarlangs betrekkelijk onbeschoft om opmerkingen te maken over iemand zijn erf zeker als dat altijd keurig schoon en opgeruimd is over iemand zijn buren die al helemaal niet betrokken zijn in deze discussie en tenslotte over mijn loonwerkers. Ik heb nog nooit iemand gevraagd dingen te doen net zo als ik ze doe. ik heb ook nergens beweert dat ik dingen beter of slimmer doe dan wie dan ook. Wat ik wel heb geprobeert te weerleggen is jouw bewering dat je jouw mechanisatie slim en luxeuzer hebt. Ik vind dat namelijk helemaal niet. Daarnaast meneer Rorink vind ik het ook vrij ongepast om als er een trekkertest op een site staat om daaronder dan te reageren dat je met een 25 jaar oude case beter af zou zijn. Zonder daar dan enige uitleg bij te geven.

 • hansvanbergen

  @Mozes verszuivel daar noem je zoiets. Aware is met Katshaar ook een grote speler in verse zuivel. Zij profiteren ook van de dmk fusie. Door de lage doc melkprijs hoeven hun nu dus maar een 27 cent te betalen en het geld wat ze voor de nabetaling hadden gereserveerd kunnen ze ook opfeesten. Ook hun zitten dus bij de grote supermarktketens aantafel met 4 cent goedkopere melk. En wat ze tekort komen kopen ze dus bij bij de spot. Ook weer goedkoop. Friesland Campina kan dit allemaal niet. Vandaar dus mijn stelling dat de Campina leden alleen maar last hebben van de doc fusie. En daarmee alle andere Nederlandse melkveehouders.

 • kleine boer

  @hans en andere lezers kijk even naar je eigen blog 'schone melk' hoe je zelf reageerders behandeld  er valt gewoon niet met jou in discussie te gaan je blijft of verdraaien of geeft geen reactie als het te lastig word en gelijk moet geven. Einde discussie het gaat je goed. Groet uit het eindelijk keer natte molenhoek

 • E-Link

  @ Hans Compliment voor je reakties en dan doel ik op de het onderwerp/artikel. Mag het graag lezen. Eens of oneens maakt niet uit.

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.