Rundveehouderij

Nieuws 3492 x bekeken 14 reacties

'Maak weidegang inkoopeis supers'

Den Haag – Supermarkten moeten weidegang als inkoopeis stellen en de meerkosten hiervan vergoeden aan de veehouders en doorberekenen aan de consument. Op deze manier kan weidegang behouden worden. Dat stelt de Dierenbescherming.

In supermarkten zijn nog veel zuivelproducten verkrijgbaar zonder weidemelkgarantie. Dat moet volgens de dierwelzijnsorganisatie anders. In een rapport somt de organisatie op welke producten wel of niet met weidemelkgarantie verkrijgbaar zijn. Vooral wanneer er meer kaas gemaakt gaat worden van weidezuivel, valt er veel winst te behalen. Ruim de helft van de Nederlandse melk wordt gebruikt voor de productie van kaas.

Grote uitdaging is volgens de Dierenbescherming de melkveehouderij en de zuivelindustrie te bewegen de weidegang erin te houden, en waar deze verloren is gegaan weer te herstellen. Het is volgens de organisatie aan de zuivelproducenten en de supermarkten om te zorgen voor een zo ruim en groot mogelijk aanbod weidezuivelproducten.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Krijgen we dus een groter prijsverschil op termijn tussen weidebedrijven en opstal-bedrijven 

  Leuk!  Kunnen we daar onderling lekker over ruzie maken! 

 • Koen Franken

  @ Foxxy , kijk maar eens naar de legpluimveehouderij , daar heb je koloniekippen , vrijeuitloopkippen , scharrelkippen en ook nog de biokippen . Dus keuze genoeg . En elk ei heeft een andere kostprijs maar ook opbrengstprijs .

 • farmerbn

  Ben het weer oneens met de dierenbescherming. Zij willen dat supermarkten alleen weidemelk(producten) verkopen maar je moet dat overlaten aan de consument. Als die melk(producten) van opstallers links laten liggen dan komt er vanzelf weidemelk. En als de consument gewoon melk van opstallers koopt dan is dit hele circus niet nodig.

 • koestal

  Ja, laat de consument nu ook echt betalen voor al die extra eisen die hij wil. Prima !

 • Jongman

  Weer een stelletje klootzakken die over je bedrijf gaan regeren. Wanneer stop dit gedonder nog eens een keer, GVD.

 • Golden Touch

  De klant is koning. De boer voelt zich misschien de keizer maar dan hebben we nog de spreuk wie betaalt bepaalt. En Jongeman je moet leren om een ondernemer te worden.

 • farmerbn

  Precies golden touch; de (betalende) klant is koning en niet de dierenbescherming of een andere actiegroep.

 • joohoo

  Koeien naar buiten betekent amoniak emmissie buiten de stal dit is niet toegestaan in mijn milieu vergunning!.

 • Jaap39

  Zolang consumenten kiezen voor goedkope varianten is de wei de melk discussie van dit artikel kansloos.

 • Elevage

  toch typisch dat 'de consument' geen lid is van de DB

 • Koen Franken

  Je kunt het ook anders stellen , zijn we in staat om tegen de laagste kostprijs voor de  wereldmarkt te produceren . Als dit zo is kan je gerust voor de bulkproductie gaan . Denk dat dit niet zo is , we zijn door al die regelgevingen niet in staat om tegen de laagste kostprijs te producren . Als je de retail zover kunt krijgen dat ze alleen nog maar weidemelk gaan verekopen , en daarvoor een meerprijs willen betalen , dan ben je toch ver genoeg . De bulkproductie is in Nederland een doodlopend spoor , telt overigens voor alle sectoren . De pluimveesector heeft dit goed opgepakt , geen kooieieren liggen er meer in de schappen . Maar ook de langzaamgroiende kip is in opmars .

 • agro1


  achterhoedegevecht. intensieve koemelkerij is gewoon bio-industrie en verdringt extensief. zie zwijn en kiep. quotum weg, volgende stap, logisch toch? voed de wereld en verhonger.

 • antoine1


  Nee Frank! Dat er geen kooieieren meer in de schappen liggen, ligt niet aan de pluimveesector! Hier is de keuzevrijheid van de consument ingeperkt door de retail! Wij produceren in Nederland veel meer dan we in Nederland consumeren. Wij zijn op de Verenigde Staten na de grootste landbouwexporteur ter wereld!

  Ik hoop dat vleeskuikenhouders zelf de keuze mogen maken, welk type kip zij in hun stallen laten opgroeien. Ik hoop dat de retail niet weer de keuzevrijheid van consumenten gaat inperken, door traditioneel gehouden kippenvlees uit de schappen te weren. Want 70% van het kippenvlees wat hier wordt geproduceerd is bestemd voor de export. En daar zitten ze nog niet te wachten op langzaam groeiende kip.

  En zo hoop ik ook niet dat de retail alleen nog maar weidemelk(-produkten) in de schappen aan gaat bieden.

 • melkveehouder .

  Als in  het vergoeden van de meerkosten ook de extra arbeid en rendement op eigen vermogen (grond) wordt meegenomen, dan kan ik me hier in vinden. Anders pleit ik uitbetaling van winst, en niet het vergoeden van de meerkosten. 
  In het bedrijfsleven wordt ook niet tegen de directeur gezegd: ik betaal je de studiekosten terug en voor de rest krijg je het salaris van de werkvloer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.