Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Melkgeitenhouderij groeit flink

Amsterdam - De Nederlandse melkgeitenhouderij voert de productie flink op nu de melkprijs de laatste jaren fors is gestegen.

Vorig jaar werd zo'n 267 miljoen kilo melk gemolken, 29 miljoen kilo meer dan het jaar ervoor.

Dit meldt de ABN Amro bank in een rapport over de sector. Dat kwam deels door vergroting van de productiviteit, deels ook door uitbreiding van de melkgeitenstapel. Die groeide met bijna 20.000 stuks naar 296.000 dieren.

Het aantal bedrijven met melkgeiten daalde ondertussen naar 495 stuks. Opmerkelijk is dat zo'n 17 procent daarvan, ofwel 84 stuks, biologisch werkt. Dat is bovengemiddeld veel voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Ook weer een opvallend groot aandeel - 50 van de 84 - bestaat uit grotere biologische bedrijven. Welk deel van de melkplas zij vertegenwoordigen, is moeilijk te zeggen.

Verreweg het grootste deel van de geitenmelk wordt gebruikt voor het maken van kaas, deels in Nederland, maar ook daar buiten. De diversiteit in producten wordt ondertussen steeds groter. Geitenmelk wordt onder meer ook gebruikt voor de productie van babyvoeding en verse zuivel.

Laatste reacties

  • alco1

    Weer het grote bewijs: Vraag bepaalt

  • boertje1971

    tot hier ook weer te veel van is....

Of registreer je om te kunnen reageren.