Rundveehouderij

Nieuws 2356 x bekeken 1 reactie

Groot bedrijf geen bedreiging voor welzijn koe

Brisbane – Voor de gedachte dat het welzijn van koeien op grote bedrijven onder druk staat, is geen bewijs. Dat stelde David Beggs van Animal Welfare Science Centre van de universiteit in het Australische Melbourne.

Hij zei dit tijdens de Pan Pacific Veterinary Conference in Brisbane. Op grote bedrijven kan het welzijn onder druk komen, omdat koeien meer en verder moeten lopen in groter opgezette stallen. Ook de wachttijd voor het melken kan langer worden.

Aan de andere kant hebben grote bedrijven meer en hoger geschoold personeel, hebben ze grotere melkstallen dat de melktijd verkort. Ook zijn de dierenartsbezoeken en controles vaker en in vaste frequentie, worden zieke of attentiekoeien apart gemolken en zijn er beter toegesneden rantsoenen voor de hoogdrachtige koeien. De grotere bedrijven hebben ook vaak een betere infrastructuur in het elektronische herkennen van individuele dieren, hebben de vaker professioneel advies om voeding te optimaliseren en stoppen ze geld in scholing en kwaliteitsborgingssystemen.

De studie van Beggs omvatte in totaal 260.000 koeien op een gemiddelde bedrijfsgrootte van 303 koeien in Australië. Deze bedrijven zijn in de laatste tien jaar met 37 procent gegroeid. De verwachting is dat deze bedrijven blijven groeien. Een derde van de bedrijven gaf aan nog dit jaar meer koeien te zullen laten afkalven.

Eén reactie

  • somporn

    He,he eindelijk iemand die het licht ziet en zich durft uit te spreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.