Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Europese melkproductie blijft toenemen

Brussel – De melkproductie binnen de EU neemt dit jaar naar verwachting met ruim 1,5 miljard kilo toe. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van de Europese Commissie.

Duitsland en Polen spannen wat betreft absolute hoeveelheden de kroon met respectievelijk toenames van 320 (plus 1 procent) en 330 miljoen kilo (plus 1,5 procent) extra melk dit melkjaar. Frankrijk volgt met een verwachte toename van 250 miljoen kilo (plus 1 procent).

Procentueel gezien is de groei van de melkproductie in Ierland met 3 procent het grootst. Het gaat om een absoluut volume van 180 miljoen kilo. De groei in het Verenigd Koninkrijk komt naar verwachting uit op 150 miljoen kilo (plus 1 procent). In Nederland stijgt de melkproductie met 130 miljoen kilo (plus 1 procent). De Denen melken dit melkjaar 80 miljoen kilo meer (plus 1,5 procent). Landen als België (plus 0,6 procent), Spanje (plus 0,5 procent) en Italië (plus 0,5 procent) laten met respectievelijk 20, 30 en 50 miljoen kilo een bescheidenere groei zien.

Opvallend in de cijfers van de Commissie zijn de lage melkprijzen die afgelopen april in België en Ierland werden uitbetaald. Ierse melkveehouders ontvingen €29,90 per 100 kilo terwijl de Belgen genoegen moesten nemen met ene melkprijs van €28,50 per 100 kilo. Ter vergelijk noteert de Commissie voor Nederland over april een melkprijs van €33,25 per 100 kilo. Binnen bovengenoemde landen ontvingen alleen de Britten met €33,60 per 100 kilo een hogere melkprijs in april, maar dit is puur toe te schrijven aan de wisselkoers. In de praktijk beuren de Britten een lage melkprijs.

Laatste reacties

 • niet

  mmmm nu de stal klaar is word het niet roos kleuriger volgens mij??

 • WJHDKremer

  Ieder mens op deze aardkloot een kwart liter melk per jaar meer drinken en het is weer weg

 • Schraar

  Ik weet niet waar ze de cijfers vanaf hebben, maar volgens mij klopt er niets van en is de groei veel groter.
  De Nederlandse fabrieken geven nu al stijgingen aan van 7 tot 15%, hoe zouden we dan op 1% groei uit moeten komen?
  Als het voor Nederland niet klopt zal dat voor de andere landen ook wel niet kloppen.

 • joohoo

  Prognoses gingen toch uit van een groei van +17 % voor de hele EU??.

Of registreer je om te kunnen reageren.