Rundveehouderij

Nieuws 2262 x bekeken

EU: boerderijcontrole BGA-kaasmelk niet in orde

Brussel - De Nederlandse zuivelcontroleurs laten steken vallen bij het toezicht op de productie van beschermde oorsprongsproducten, zoals Gouda en Edam Holland. Dit signaleert het Europese controlebureau voor voedsel en veterinair toezicht (FVO).

Het bureau liep de toezichts- en controleketen voor producten met een beschermde geografische aanduiding of oorsprongsbenaming na en stelde vast dat het in grote lijnen prima in orde is. Op één essentieel onderdeel echter gaat het fout.

Als een fabriek BOB- of BGA-kaas produceert of andere zuivel met een beschermde oorsprongsaanduiding, komen altijd controleurs van het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) toezicht houden, behalve op de boerderij. In theorie zou het dus goed kunnen dat BGA-kaas helemaal niet van bedrijven komt die zich houden aan regels die gelden voor de productie van deze kaas. Ook controleert niemand dat het voer dat wordt gebruikt op de bedrijven van de BGA-melkleveranciers, afkomstig is uit de eigen regio. Volgens de regels moet dit wel. Alleen bij het toezicht op de productie  van geografisch beschermde boerenkaas is dit wel geborgd.

Nederland heeft het FVO ondertussen beterschap beloofd. Het COKZ zal beter volgens de regels gaan controleren, terwijl ook de Voedsel en Warenautoriteit beter zal opletten dat alles volgens de regels gaat.

De Nederlandse kaasindustrie hecht grote waarde aan de beschermde status en Gouda en Edam Holland kazen en Noord-Hollandse kaas met beschermde oorsprongsbenaming (BOB). De inzet is om hiermee een mooie plus bovenop de gewone kaasprijs te verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.