Rundveehouderij

Nieuws 4671 x bekeken

Einde ledenstop en omzetsprong voor DeltaMilk

Bleskensgraaf - Coöperatie DeltaMilk heeft de aannamestop, die in 2013 werd ingevoerd, weer opgeheven.

De coöperatie hanteert nu een beperkt aannamebeleid, aldus voorzitter Teunis Sterk. Tussen de 10 en 20 nieuwe leden zijn weer aangenomen.

DeltaMilk heeft nu ruim 170 leden. Er is veel belangstelling om lid te worden, maar er gelden duidelijke eisen. Wie lid wil worden, moet in het Groene Hart zitten en moet een grondgebonden bedrijf hebben met minstens 400.000 kilo melk en moet weidegang toepassen. Ook blijft de eis gelden dat bij toetreding 5 cent per 100 kilo melk moet worden ingelegd.

DeltaMilk heeft in de ruim 5 jaren sinds de overname van de kaasfabriek in Bleskensgraaf goed geboerd. Sterk: "We hebben altijd een melkprijs betaald in de top-drie van Nederland."

Uit het jaarverslag 2014 blijkt dat de netto-omzet vorig jaar met 21 procent is gestegen, van €180 miljoen naar ruim €217 miljoen. De bruto-marge is met bijna 13 procent gestegen, het resultaat na belasting is meer dan verdubbeld en steeg van €147.000 naar €320.000. De nabetaling per 100 kilo melk valt lastig na te rekenen. Een deel van de nabetaling is uitgekeerd als vermogen op naam.

Per lid heeft DeltaMilk ruwweg zo'n €40.000 tot €41.000 aan reservering op naam staan. Het garantievermogen bedraagt ongeveer 30 procent, ofwel een kleine €18 miljoen. Een deel daarvan bestaat uit achtergestelde leningen, maar inmiddels vooral aan de leden zelf en nauwelijks meer aan kredietverstrekkers. Bij oudere coöperaties, zoals FrieslandCampina en DOC Kaas is het eigen vermogen hoger. Die bestaan echter langer dan DeltaMilk.

Of registreer je om te kunnen reageren.