Rundveehouderij

Nieuws 6520 x bekeken 38 reacties

Piet Boer: eigenlijk zijn we het melkgeld aan het herverdelen

Lunteren - Het systeem waarmee melkveehouders beloond worden voor hun maatschappelijk verantwoord produceren is eigenlijk niet meer en niet minder dan een herverdeling van het melkgeld. Zonder omhaal van woorden erkende Piet Boer, voorzitter van Friesland Campina, dit tijdens zijn toespraak vandaag op de Landelijke Dag voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.

Boer doelt hiermee op het kwaliteitsborgings- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet van FrieslandCampina dat boeren moet stimuleren op een duurzame wijze te produceren. In de praktijk betekent dat systeem dat wat de ene boer erbij krijgt er bij de ander vanaf zal gaan. "Deze aanpak is echter essentieel voor de afzet van onze producten", aldus Boer. "Onze afnemers stellen steeds vaker vragen over de wijze waarop wij onze producten – laten – produceren, men wil een maatschappelijk verantwoorde productie, daar moeten we rekening mee houden."

De FrieslandCampina-voorzitter ontzenuwde de opmerkingen van het Wereld Natuurfonds dat zijn coöperatie met gruttomelk zou komen. "In alle eerlijkheid, dat hebben we wel onderzocht, maar de perspectieven zijn daar te gering voor. Het is simpelweg voor FrieslandCampina niet uitvoerbaar. Wij kiezen voor melk op basis van weidegang en een goede kringloop."
Voor de agrarisch collectieven (samenwerkingen van agrarische natuurverenigingen) ziet Boer een belangrijke rol weggelegd. "Met de komst van de collectieven hebben we voor het eerst een landelijke dekking. Het zou geweldig zijn als de collectieven de regisseursrol zouden oppakken en zouden registreren hoe in hun gebied geproduceerd wordt." Alleen via die collectieven kunnen boeren nog subsidie voor agrarisch natuurbeheer krijgen.

Voor FrieslandCampina ziet Boer vooral de rol van stimuleren door het belonen van boeren die op duurzame wijze hun melk produceren. Op termijn hoopt Boer dat collectieven en FrieslandCampina op een of andere wijze de kennis kunnen delen over de productiemethodes van boeren. De collectieven kunnen dan deels de 'ogen en oren' van FrieslandCampina zijn. "Het succes moeten we samen maken", aldus Boer.

Laatste reacties

 • wpg

  Tja ....dat herverdelen krijg je als je het niet uit de markt kunt halen.

 • bella


  dat is gewoon diefstal!!!

 • japke33

  wanneer betaalt de consument nu eens voor alle eisen die ze stellen! Weer is de boer de dupe en de betaler. Triest!

 • haam

  Dit verhaal toont wel aan hoe bureaucratisch  FC aan het worden is  want als je echte zogenaamde duurzame melk wilt is er al gewoon biologische melk  of willen ze twee soorten biologische melk  . en die maatschappelijke verantwoordheid , dan zou de kwantum toeslag direct afgeschaft moeten worden  want de consument wil geen mega stal .  krijg je misschien ook weer meer koien in de wei , waarbij de weidetoeslag beter om gevormd kan worden tot srafkorting bij opstallen  omdat je  de toeslag  zo zachtjes aan  toch zelf al moet betalen

 • Jaap39

  'De collectieven' worden de ogen en oren van Friesland campina. 
  Dus je collega/buurman moet melding doen indien er niet aan de regels wordt voldaan. 
  In de toekomst fungeert je buurman dus als NVWA? Jammer dat heer Boer dit zo bedoeld. Het wordt werkelijk steeds gekker hier.

 • landboer


  Das een goeie: kwantumtoeslag is niet maatschappelijk verantwoordt....

 • koeien10


  fc sigaar uit eigen doos met focus plANET ALLEMAAL ZAKEN DIE NIETS MET MELK OF MELKKWALITEIT TEMAKEN HEBBEN. IS PRIMA MAAR DAN OOK MEER BETALEN VOOR DE MELK .

 • tikka


  Niet te hard blazen, de consument en de politiek willen geen 'intensieve' melkveehouderij. Je kunt je melk natuurlijk ook zelf opdrinken als je de prijs te laag vind.

 • no-profile-image

  ' Zonder omhaal van woorden erkende Piet Boer, voorzitter van Friesland Campina, dit tijdens zijn toespraak vandaag op de Landelijke Dag voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.' 

  Denk dat Piet op een ledenvergadering van RFC het anders verwoordt...
  De strekking van het verhaal is echter gelijk!

  En inderdaad, de quantumtoeslag is waarschijnlijk omgekeerd evenredig aan de weidetoeslag...althans de intentie!
  Dus als RFC zich wil onderscheiden op het vlak van maatschappelijk verantwoordelijk produceren, dan zou de quantumtoeslag gekoppeld moeten worden aan de weidetoeslag...een ware zuivelrevolutie!

 • gjcamps

 • ohzo

  Ik snap het niet zo goed.. Men spreekt van ' collectieven'. Is FC niet met deze bedoeling opgericht? Collectief is cooperatie en is een belangenbehartiger?

 • daan1908


  Wees  blij ,  hier  kun  je  nog  iets  verdelen , er  zijn  andere  Cooperaties  waar  niets  te  verdelen  valt ,  ja  het  verlies .

 • abtje


  Duurzaam willen worden na de weidemelk fraude. Nu weer de rekening bij de leden leggen. Tijd voor een andere voorzitter, deze is over zijn houdbaarheid heen.

 • daan1908


  # 13  Ben  je  al  een  cursus  Duits  aan  het  volgen ?

 • cornelis 22

  Weidemelkfraude ?

 • Marco22

  Piet de Boer kan zo aan de slag bij GroenLinks of aanverwanten. Andermans idealen betaald uit de zakken van de melkveehouder. Ik altijd maar denken dat de cooperatieve melkfabriek is opgericht om melk te verwaarden. Nu moeten wij dat ook nog eens erbij doen. 
  Men spreek wel van weidepremie maar tis eigenlijk korting. Korting klinkt negatief dat zal het zijn.

 • koeboertje

  De klanten van FRC vragen om duurzaam geproduceerde melk,
  het is essentieel dat FRC (melkveehouder) hieraan voldoet , zegt Piet
  Anders kan je de producten niet meer afzetten

  Diegene die hiermee om kan gaan blijven boer , maar de groep die zijn kont tegen de krib blijft gooien krijgen het moeilijk 

 • Mozes


  We zien al 20 jaar een scheiding tussen boeren die wel marktgericht kunnen denken en zij die dat niet kunnen. 

  De boeren die niet mee konden komen in het marktgericht denken stapten over naar DOC of een particulier. 'Al die praatjes over merken, toegevoegde waarde en tegenwoordig over duurzaamheid leveren niets op' wisten ze te vertellen. Bij DOC bekeken ze het beter: gewoon efficient werken met een lage kostprijsen en veel zeggenschap voor de boer leverde de beste melkprijs op............

 • koestal


 • poldes


  leuk,   alle graslanden maisvelden en overige gewassen worden met uitlaatgassen gegroeid en gemargineerd.

  Dan is er een bedrijf dat mag uitspreken dat de ene boer duurzamer is dan de andere.  ONZE DIEREN die het rantsoen verorberen zijn bij duurzame en niet duurzame veehouders  slachtoffer.

  dit is ,,FAIR PRODUCE'2015 in Holland

 • koestal

  Elke boer is ook niet in staat om te weiden

 • evanderpasch1


  wpg snapt het

 • koestal

  Hier lag de hele winter al weidemelk in de schappen,ik zag weinig koeien buiten lopen,hoogstens een paar Schotse Hooglanders

 • .....


  Die Boer is gewoon te <span style='text-decoration: underline;'>laf</span> om een meerprijs te bedingen bij de retail voor geleverde diensten, in plaats daarvan  <span style='text-decoration: underline;'>besteeld</span> hij zijn eigen leden

 • schoenmakers1

  in mijn glazen bol zie ik friesland campina als een zinkend schip

 • landboer


  Glazen bol moet je niet in geloven.

 • Genie


  Koestal, boeren die in de zomer weiden vallen natuurlijk het hele jaar onder de noemer weidemelk. Logisch.

 • Genie


  Wat een frustratie koestal, als je het niet goed vindt bij FC ga dan gewoon weg in plaats van je eigen nest te bevuilen.

 • H Zonderland


  Als Boer slim is dan kan hij beter stoppen met elke vorm van melkprijsdifferentiatie die niet met de inhoudelijke melkkwaliteit heeft te maken. Differentiatie geeft alleen maar geOH onderling met negatieve signalen naar buiten. Zorg dat je als bedrijf zuivel vermarkt die en door weidende koeien en door koeien die in de prachtigste stallen lopen geproduceerd wordt en deel het resultaat. Financieel voor ieder net zo goed maar dan zonder geOH.

 • Mozes

  @H Zonderland, dan is er geen stimulans meer voor weidegang. Dat kan nadelig zijn voor de vermarkting van onze zuivelproducten waardoor zowel weiders als niet-weiders lager uitkomen dan met het huidige melkprijssysteem. 

 • H Zonderland


  @ Mozes, denk je nu werkelijk dat weiders hun koeien voor die cent buiten hebben lopen? Ik denk dat die stimulans pas bij een cent of 3 a 4 gaat werken en dan wordt het helemaal een spreeuwenzwerm in je coöperatie.

 • Mozes

  @H Zonderland, er zijn een groep boeren die altijd weiden. Daarnaast een groep die altijd stallen omdat niet willen of kunnen weiden. Daartussen een heel grote groep die twee kanten uit kunnen. Voor deze groep maakt het zeker wat uit. 

 • ohzo

  1 ct extra / l melk gaat de zaken niet veranderen. Als weiden melk gift kost per koe, zijn de verliezen veel groter. Men moet leren anders te rekenen zonder quotum.

 • Koen Franken


  Nederland is te duur om voor de bulkproduktie te gaan , dit kan je nooit en te nimmer winnen van andere landen waar de produtiekosten veel en veel lager liggen .  Andere sectoren zijn hier inmiddels OOK achter gekomen en meer gegaan voor een stukje diervriendelijker geproduceerd vlees of ei .

 • koestal

  veehouderij is emotie in de Tweede Kamer ,heeft niks meer met economie te maken ,Mien tweehoog in Den Haag heeft het drukker met koeien in de wei, dan met de uitlaatgassen bij haar in de straat waaraan veel stedelingen eerder sterven

 • schoenmakers1

  in nederland kunnen we met heel de wereld concureren, alleen worden hier door de extra eisen het product duurder, deze extra eisen, het zogenaamd diervrienderlijker wat meestal dieronvriendelijk is wil terecht niemand betalen, laat de mensen vrij hoe ze produceren en laat de mensen vrij in wat ze kopen, ik zou graag in de winkel een batterijei willen kopen, het meest gezonde ei wat er is, maar ik moet het helaas rechtstreeks bij de product halen, wat mij veel meer tijd kost waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb

 • Mozes

  Aan een Mercedes worden hogere eisen gesteld dan aan een Renauld, Peugeot, Fiat, enz. Ze zijn duurder dan al die andere auto's, toch hebben ze een stabiel marktaandeel wat eerder groeit dan krimpt. 

  De kindervoeding van FC wordt in China aanzienlijk duurder verkocht dan andere merken. Toch groeit hun marktaandeel. 

 • melkveehouder .

  Zo moeilijk is het allemaal niet: al de prestatietoeslag evenredig stijgt met de extra eisen die RFC oplegt is er niets aan de hand. De in het artikel door de Boer genoemde herverdeling van melkgeld suggereert dat er (gemiddeld genomen) geen hogere absolute melkprijs wordt uitbetaald, maar enkel dat er tussen coöperatieleden prijsdifferentiatie gaat ontstaan. Aldus een lagere melkprijs dan de concurrentie van RFC als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Als dit de waarheid zou zijn, is deze visie de bijl aan de wortel van de coöperatie.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.