Rundveehouderij

Nieuws 10036 x bekeken 24 reacties

Geen versoepeling voor knelgevallen Melkveewet

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is niet van plan om een ruimere knelgevallenregeling te maken in de regels voor grondgebonden groei van de melkveehouderij. Voor meer regionale kringlopen gaat Dijksma nog in overleg met de sector. Maar afspraken over mestafzet in ruil voor voer worden wat haar betreft geen alternatief voor extra grond als de fosfaatproductie door melkvee groeit ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit de antwoorden op Kamervragen die Dijksma op vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde.

Kamerleden stelden een groot aantal vragen over de zogenoemde AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij. Daarin wil de staatssecretaris regelen dat melkveebedrijven afhankelijk van hun veebezetting in ieder geval voor een deel van hun groei extra grond moeten hebben. Tot 20 kilo fosfaatoverschot per hectare kan groei volledig op basis van mestverwerking. Van 20 tot 50 kilo overschot per hectare moet een kwart van de extra fosfaat ten opzichte van 2014 worden afgedekt met extra grond en boven de 50 kilo overschot is voor de helft van de extra fosfaat extra grond nodig.

Geen verplichte weidegang

Meerdere partijen zoals de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat meer waarborgen voor grondgebondenheid en meer weidegang worden vastgelegd in regelgeving voor de melkveehouderij. Staatssecretaris Dijksma benadrukt daarop nog eens dat ze niet van plan is om een maximum aantal graasdieren per hectare vast te leggen in wetgeving. Ook wil ze geen verplichte weidegang invoeren, dat levert te grote problemen op voor bedrijven die daar bijvoorbeeld door verkaveling en inrichting van hun bedrijf niet aan kunnen voldoen. Wel gaat ze in overleg met de sector over het opvoeren van de ambitie. Eerder gaf Dijksma aan te streven naar een weidegangpercentage van 80 procent, waar nu afspraken zijn gemaakt binnen de sector van 70 procent.

Peiljaar grond blijft onduidelijk

Wat uit de Kamerbrief nog niet duidelijk wordt, is hoe extra grond precies uitgelegd moet worden. Uit antwoorden op vragen van de SGP kan opgemaakt worden dat voor de bepaling van de overschotcategorie waarmee een bedrijf in 2016 moet rekenen het overschot in hetzelfde jaar bepalend is. Dat maakt het lastig om vooraf te berekenen hoeveel grond 'extra' nodig is. Achteraf kan dan wel worden bekeken of aan de regels is voldaan. Op 23 april komt er mogelijk meer duidelijkheid. Dan wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de AMvB melkvee die op 1 januari 2016 van kracht moet worden.

Laatste reacties

 • koestal

  waarom geen standaard voor bv.3 of 4 gve per ha ,wordt het toch een stuk eenvoudiger van

 • maiskolf

  Ja lekker veel regeltjes bedenken. Heb je ook weer meer controleurs nodig. Snappen ze het zelf nog wel?

 • Nick1983


  @koestal

  Omdat een koe van 7500 liter melk veel minder mest produceert als een koe van 9500 liter.

 • BO(skabout)ER


  dan stimuleer je een hoge melkproductie! Niks mis mee.

 • ohzo

  Per liter melk ook Nick?

 • BO(skabout)ER


  per liter natuurlijk meer Ohzo.

 • Foxxy

  Alleen ben je er minder vee/ ha voor nodig ! Immers een bepaald % is de koe nodig voor levensonderhoud ! Dus feitelijk zijn hoogproductieve dieren efficiënter in dit beleid?

 • ohzo

  Niet echt boskabouter. De efficiency per l melk is bij hoogproduktieve dieren veel hoger. Google maar op Co2 en ammoniak uitstoot van pakweg 1970 en 1995. als ik me goed herinner zijn er rapporten over.

 • alco1

  Elk jaar grondonderzoek en aan de hand van werkelijke getallen plaatsingsruimte.
  Wie veel van zijn land haalt kan zo zijn land gezond houden voor weidevogels, structuur, gezond  gewas en minder gewasbeschermings middelen nodig.
  En prutsers kunnen geen overbemesting meer plegen.

 • veldzicht

  Ach,de slimme jongens vinden overal wel een oplossing voor,het kost wat meer denkwerk en wat uurtjes achter de pc maar gaan gewoon door en komen ook het nog verst.des te ingewikkelder de regelgeving hoe makkelijker het is er onderuit te komen.

 • wmeulemanjr1

  Die hele melkveewet is knellend geval omdat het lastig is om vooraf in te schatten hoe het maximale overal uit te halen, doe je iets niet helemaal goed dan is bijsturen op laatste moment in een lopend jaar bijzonder lastig met risico op boete of een grote korting ha. toeslag. Velen wensten een melkveewet, dan krijg een strenge..................................??

 • peter1939


  tot de schijt ons dood

 • Snel


  geen verplichte weidegang, levert grote problemen op voor bedrijven die daar niet aan kunnen voldoen. Is dat `t zelfde als geen verplichte vierdagen regeling omdat dat grote problemen op levert voor bedrijven die daar niet aan kunnen voldoen. <span style='text-decoration: underline;'><em>Meten met twee maten, gaat in beide gevallen om dierwelzijn</em></span>.

 • koestal

  De beste boeren zitten in Den Haag

 • koestal

  Het kabinet zet liever de gaskraan open  in Groningen dan de melkkraan bij de boeren. Kamp is niet bang voor aardbevingen,Dijksma wel voor teveel melk en mest

 • wmeulemanjr1

  Mest lijkt wel vergif bij de overheid. Terwijl goed bemesten op (te) dure grote grond wel noodzakelijk in. .  

 • schoenmakers1

  zie artikel over de grond die in flevoland, en ook natuurlijk in de rest van nederland steeds minder vruchtbaar wordt

 • koestal

  Alleen bed ,bad en brood

 • kiepel

  Chapeau Dijksma.
  Die voer/mest papiertjes zullen fraude in de hand werken. Bovendien zullen we dan snel door het plafond knallen.
  Weidegang, grondgebonden gezeur van linkse politici LINKS laten liggen is fantastisch voor een PVDA coryfee in deze tijd.
  Nu constructief werken met de sector (NZO. LTO) om die 80% weidegang te halen. Hiermee kunnen we als sector de politiek laten zien hoe goed we ons best doen.

 • Zuperboer

  Let wel 80% weidegang = 80% van de koeien. Een schier onmogelijke opgave(wegens gebrek aan huiskavels), vandaar dat ze dit uit het spotlicht wil halen. Geld voor een nieuwe ronde ruilverkavelingen daar zal Sharon t bepaald niet op willen laten aankomen.

 • melkveehouder .

  Naar mijn gevoel wordt de koers van Dijksma dat de fosfaatruimte naar de bedrijven gaat die weidegang toepassen. Naar de opvatting van de burger hebben megabedrijven de koeien op stal. Omgedraaid: bedrijven waarop koeien weidegang krijgen zijn geen megabedrijven, ongeacht hun grootte. Als de geest eenmaal uit de fles is, dan krijg je hem er niet meer in aldus een oud gezegde!

 • koestal

  Wanbeleid en getreuzel van Dijksma,de melkveewet is een gedrocht waar niemand meer iets van snapt

 • kiepel

  Ik snap het wel. LTO heeft het ongeveer zo voorgedragen. Wat snap jij niet Koestal?
  Heb jij een betere en snellere oplossing?  Dan hoor ik hem graag!

 • koestal

  Dijksma is zelf een knelgeval

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.