Rundveehouderij

Nieuws 3124 x bekeken

Limousinfokkers krijgen drie sterren

Nederweert - De Limburgse Limousinfokkers Leon Moonen in Nederweert en Har Smeets in Echt krijgen binnenkort drie sterren van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. Het vlees wordt in de markt gezet onder de naam Crole Hoeve Limousinvlees.

Crole Hoeve verwijst naar de grootvader van Moonen en de grond waarop de runderen lopen. De veehouders beheren met hun kuddes natuurgrond in Noord-Limburg. Moonen heeft zijn vee buiten lopen met een Cattle Cabin als schuilmogelijkheid; Smeets bouwde drie jaar geleden een nieuwe hellingstal met het oog op het verkrijgen van de drie sterren.

Doel van de veehouders is om twintig vrouwelijke dieren per week te slachten en via Tomassen Vlees af te zetten via Zwanenberg Foods naar diverse afnemers in de foodservice. De koeien voor dit afzetkanaal lopen als kalf met hun moeder en als pink in de natuurgebieden. Na het tweede jaar vindt een selectie voor fokkerij of mesterij plaats. In april wordt begonnen met acht te slachten koeien; dat aantal wordt langzaam uitgebouwd. De twee veehouders hebben hun afnemers al in een vroeg stadium duidelijk gemaakt dat ze voor een beperkt aanbod gaan. Op vraag van Zwanenberg wordt een deel van de koeien iets vetter afgemest dan gebruikelijk.

Naast het verkrijgen van het Beter Leven-kenmerk zijn de veehouders ook in overleg met de Stichting Milieukeur. Dat proces verloopt trager omdat er nog geen rundvee-organisatie bij aangesloten is. Daarnaast moeten ook de slachterij en vleesverwerker gecertificeerd worden, waarbij het nog zoeken is naar de meest efficiënte manier van certificeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.