RundveeNieuws

FrieslandCampina: ommekeer weidegang

Amersfoort – Vorig jaar liep het aandeel weidegang bij zuivelbedrijf FrieslandCampina verder terug, zo blijkt uit het jaarverslag. De gemiddelde betaalde weidegangtoeslag daalde van 31 naar 29 cent per 100 kilo, bij een maximum van 50 cent. Dit jaar wordt echter een ommekeer verwacht, ook met behulp van een proef voor geharde opstallers.

Dat geeft coöperatievoorzitter Piet Boer aan. Door de verdubbeling van zowel de toeslag voor deelweidegang als van volledige weidegang, is de belangstelling volgens hem toegenomen. Dat is ook omdat het nu meer loont om een vorm van weidegang toe te passen. Bovendien is het aandeel weidegangpremie in de melkprijs hoger, nu de totale melkprijs is gedaald.

FrieslandCampina hoopt niet alleen bedrijven te interesseren die al weidegang toepassen of die aarzelen. Het bedrijf begint in mei ook met een experiment waarbij zo’n 100 langjarige opstallers hun dieren naar buiten doen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een wens van de politiek, maar Boer hoopt dat deze opstallers zich ook blijvend zullen interesseren voor weidegang. De betreffende boeren krijgen geen extra premie, maar wel begeleiding, zodat ze als het ware over een drempel heen worden geholpen en leren hoe weidegang goed is in te passen in de bedrijfsvoering.

Beheer
WP Admin