Rundveehouderij

Nieuws 3581 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina: ommekeer weidegang

Amersfoort - Vorig jaar liep het aandeel weidegang bij zuivelbedrijf FrieslandCampina verder terug, zo blijkt uit het jaarverslag. De gemiddelde betaalde weidegangtoeslag daalde van 31 naar 29 cent per 100 kilo, bij een maximum van 50 cent. Dit jaar wordt echter een ommekeer verwacht, ook met behulp van een proef voor geharde opstallers.

Dat geeft coöperatievoorzitter Piet Boer aan. Door de verdubbeling van zowel de toeslag voor deelweidegang als van volledige weidegang, is de belangstelling volgens hem toegenomen. Dat is ook omdat het nu meer loont om een vorm van weidegang toe te passen. Bovendien is het aandeel weidegangpremie in de melkprijs hoger, nu de totale melkprijs is gedaald.

FrieslandCampina hoopt niet alleen bedrijven te interesseren die al weidegang toepassen of die aarzelen. Het bedrijf begint in mei ook met een experiment waarbij zo'n 100 langjarige opstallers hun dieren naar buiten doen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een wens van de politiek, maar Boer hoopt dat deze opstallers zich ook blijvend zullen interesseren voor weidegang. De betreffende boeren krijgen geen extra premie, maar wel begeleiding, zodat ze als het ware over een drempel heen worden geholpen en leren hoe weidegang goed is in te passen in de bedrijfsvoering.

Laatste reacties

 • haam

  Als ze nou eerst eens proberen de huidige te behouden  zou beter zijn ,  en niet door met een nieuwe datum grens te komen van  15 juni    want zo komen weer veehouders in de knel die dan de koeien maar opstallen . zo daalt het volgend jaar mede door afschaffen quotum  snel tot onder de 50 %

 • landboer


  Er is maar 1 probaat middel: de weidetoeslag verhogen!

 • alco1

  En nogmaals. Het mooie imago plaatje hoeft echt niet te bestaan uit massa's koeien op een hoopje. Dat werkt nog eerder tegen de sector.
  Gelukkig heeft de FC weidegang ook niet meer in de welzijnseisen staan.
   

Of registreer je om te kunnen reageren.