Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Dijksma: geen koeienexplosie na quotering

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht geen koeienexplosie als op 1 april het melkquotum wordt afgeschaft. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op SP-Kamerlid Eric Smaling.

Hij verwacht dat veel melkveehouders hun bedrijf grondloos zullen uitbreiden, nu de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen nog niet af is.

Dijksma zegt dat de Wet verantwoorde groei melkveehouderij ervoor zorgt dat de melkveehouderij groeit binnen de milieurandvoorwaarden van de Nitraatrichtlijn als het melkquotum wordt afgeschaft."Een toename in de mestproductie geeft geen extra druk op de nationale mestmarkt. Hiermee wordt ongebreidelde groei van de melkveestapel voorkomen. De door het lid Smaling geuite vrees voor een 'koeienexplosie' deel ik dan ook niet", aldus Dijksma.

Als melkveebedrijven willen groeien moeten ze ervoor zorgen dat de extra fosfaatproductie ten opzichte van referentiejaar 2013 óf wordt geplaatst op grond die bij het bedrijf hoort óf in zijn geheel wordt verwerkt (of een combinatie van die twee mogelijkheden).
Dijksma zegt binnenkort met de sector om tafel te gaan over de invulling van de AMvB.

Laatste reacties

 • DJM

  Al die extra koeien waarvoor gevreesd wordt zijn er direct, met een vingerknip?? Volgens mij duurt het twee jaar voordat een kalf koe is geworden......

 • H.Grotenhuis1

  @DJM    Een vrachtauto met vee uit het buitenland is zo besteld.
  Extensieve bedrijven vrezen het opkomende fosfaatplafond en stouwen beschikbare stallen nu vol met vee, zou best eens een hele goede investering kunnen zijn.

 • Lin

  Twee jaar geleden was al bekent dat het quotum er af zou gaan er zijn vast wel extra koekalfjes aangehouden. 

 • info58

  Dijksma heeft gewoon gelijk. De PAS hakt er wel zo in dat er echt geen extra melkkoeien bijkomen. Er zijn legio stallen die niet vol zitten (referentie hoogste aantallen 2012-2014)  en ook niet vol zullen komen omdat de  meer dieren via een NB vergunning of melding geactualiseerd moeten worden.
  Niemand heeft in de gaten dat de referentie 2012-2014 geen referentie is op basis van de NB wet maar een uit de lucht gegrepen veronderstelling.

 • Nick1983

  @info58

  Wat bedoel je met referentie 2012-2014 ? Volgens mij is 2013 het referentiejaar en niet 2012 t/m 14...

 • info58

  @nick1983
  2012-2014 referentie aantallen  PAS
  2013 referentiejaar melkveewet. Maar als er geen AMVB komt hoe de grondgebondenheid geregeld wordt bepaald de meststoffenwet de dieraantallen 

 • Ishtar

  Toch blijft het een raar geval, Dijksma lijkt te treuzelen, of is echt niet zover.
  Daarnaast kun je zeggen dat de melksector geen verantwoordelijkheid heeft gedragen, immers veel te laat met visie en plannen.
  Ook als schijn in woorden de lto een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) te willen.
  Maar let op, komt de AMvB er dan staat de lto en cda vooraan om te klagen.
  Bizar toch?

 • joohoo

  Volgende week gaan de roze kalveren weg .
  De vaarzen komen een week later!.
  We hebben er voor gekozen ze op het opfokbedrijf te laten kalven.
  Dijksma is naief.

 • koestal

  Dijksma is de weg al een poosje kwijt,net als die ambtenaren van haar ,maar ze slaapt wel lekker,na haar de zondvloed van melk

 • LUCTOR


  Massaal wordt er over de grens vee gekocht in NL is er haast geen melk of langdragende vaars of koe te krijgen. Stoppers zijn er niet vleesveehouders die voordien melkveehouder waren willen hun dikbillen top om ruilen voor een melkgevende koe of een ander ras met geld toe om maar zo snelmogelijk weer te kunnen melken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.