Rundveehouderij

Nieuws 1883 x bekeken 1 reactie

Redelijk goed jaar voor rosékalversector

Markelo - De rosékalversector heeft in 2014 een redelijk goed saldo gerealiseerd. Dat blijkt uit de verzamelde cijfers van de klanten van ForFarmers.

Aan de basis van het betere saldo en opzichte van voorgaande jaren ligt een lagere aankoopprijs van het kalf dan wel de starter. Ook het voer is sinds juni – juli goedkoper geworden.

In de gesloten jong rosékalverhouderij loop het saldo op naar €106 euro per afgeleverd kalf. Omgerekend per dierplaats per jaar is dat een saldo van €167. Dat is €55 hoger dan in 2013 en zelfs €105 hoger dan in 2012. De technische resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren, maar met name het aankoopbedrag is fors gedaald. De kalverhouders betaalden gemiddeld €150 voor een kalf. Dat is €39 minder dan in 2103. De voerkosten daalde met €6 per kalf.

De afmestbedrijven jong rosé laten een vergelijkbare trend zien. Ook daar betaalden de mester €39 minder voor een starter. De voerkosten daalden met €7 en het totale saldo per afgeleverd kalf stijgt met €45 naar €58. Omgerekend per dierplaats per jaarlevert dat een saldo van €135, vier keer zo veel als in 2013.

De oud rosé afmestbedrijven doen het ook een stuk beter. Daar is het saldo per dierplaats per jaaropgelopen naar €98 tegen €12 in 2013.

ForFarmers heeft geen cijfers van gesloten oud rosé bedrijven. Het aantal bedrijven en koppels was te gering om daar een betrouwbaar gemiddelde van te presenteren.

De verwachting is dat de kalversector financieel nog iets betere tijden tegemoet gaat. Op veel bedrijven worden nu of binnenkort de kalveren afgeleverd die op goedkoper voer zijn afgemest. En de dieren die nu opgezet worden zijn nog steeds erg goedkoop. Die twee krachten kunnen van 2015 een goed jaar maken.

Eén reactie

  • B den Besten

    Mag ook wel een keer. Heb er jaren weinig aan overgehouden.

    En melkveehouders nu niet gaan zeuren dat wij te weinig voor de kalveren betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.