Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

A-Ware Food Group wil toe naar eigen melkprijs

Heerenveen – A-ware Food Group wil in de loop van dit jaar een eigen melkprijs introduceren. Nu wordt nog een prijs gehanteerd die is gerelateerd aan de uitbetaling van DOC Kaas.

Dit zei Klaas de Jong, managing director Milk & Production, tijdens een bijeenkomst in de nieuwe fabriek.  Hij wilde dit niet verbinden aan de huidige lage prijs die DOC Kaas uitkeert, maar zei dat dit steeds het uiteindelijke streven is geweest. A-ware streeft naar een concurrerende melkprijs.

Omdat nu de melkprijs nog is gerelateerd aan die van DOC en dit bedrijf voortaan pas laat gaat publiceren, ontvangen de ruim 220 eigen leveranciers van A-ware eerst een voorschot. Dat wordt na de vaststelling van de DOC-prijs aangevuld.

Kaasproducent Bel Leerdammer maakte dinsdag bekend dat het over januari een voorschot van €30,23 per 100 kilo betaalt. Het blijft daarmee net 8 cent boven FrieslandCampina.

De kaasmaker uit Schoonrewoerd en Dalfsen keert, anders dan Cono, over januari geen wintertoeslag meer uit. Dat veroorzaakt een terugval van €3,90 per 100 kilo. Daar bovenop verlaagt Bel Leerdammer met nog eens 61 cent per 100 kilo.

FrieslandCampina betaalde over januari een voorschot van €30,15 per 100 kilo, DeltaMilk betaalt €30,27 en Cono €34,87 per 100 kilo, maar in dit bedrag zit nog €3,25 aan wintertoeslag.

Al deze prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL. Ook zijn deze prijzen uitgerekend bij een jaarleverantie van 700.000 kilo.

Per kilo vet betaalt Bel Leerdammer €2,75, per kilo eiwit €5,85. Dat is achtereenvolgens 10 en 5 cent per kilo minder dan in december 2014 werd betaald.

Laatste reacties

  • koestal

    Kan nu toch ook wel,als ze maar een euro boven DOC zitten !

  • Jaap39

    Of komt DOC volgende week met het verrassende konijn uit hoge hoed zodat Aware leveranciers liever Doc +1 willen houden....waar immers voor getekend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.