Rundveehouderij

Nieuws

Vennootschappen van veefokker Pons failliet

Van veefokker Pons in Gouderak zijn 6 vennootschappen failliet verklaard. 2 daarvan zijn al in februari gefailleerd, 2 in augustus en 2 andere zijn vorige week failliet verklaard.

Dit blijkt uit berichtgeving van de rechtbank Den Haag en verslagen van curator Gerben Barendregt.

De recente faillissementen zijn aangevraagd door een veehouder uit De Beemster, die ruim €80.000 terugeist van Pons. Dit is voor een aandeel van 50% in een fokstier en voor de aankoop van ruim 11 hectare natuurgrond door de Zuid-Hollandse veehouder. Volgens de curator heeft de gefailleerde het geld nooit gebruikt voor de genoemde doelen en wordt het nu gezocht.

Illegale spermahandel

De eerdere faillissementen lijken voor een groot deel voort te vloeien uit ingrijpen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die optrad tegen illegale spermahandel.

Wegwijs worden uit de boekhouding van de fokker valt volgens de faillissementsverslagen niet mee, omdat een deel van de boekhouding door de NVWA in beslag is genomen. Na inzage daarvan bleken echter ook diverse jaarrekeningen en andere stukken te ontbreken.

Ingewikkelde constructie

Een aantal failliet verklaarde vennootschappen - vrijwel alle bedoeld voor de handel in rundersperma en ander uitgangsmateriaal - (ook al heetten ze soms Interhorse of Groengewas) werden via een ingewikkelde constructie door Pons en diens vrouw zelf aangestuurd. Van een aantal vennootschappen leek het eigendom in Groot-Brittannië te berusten, bij daar geregistreerde Ltd's, maar ook die bleken weer in bezit van Pons zelf. Nog niet alle vennootschappen van de fokker/veehouder zijn overigens failliet.

Of registreer je om te kunnen reageren.