Rundveehouderij

Nieuws

Ovocom-lid mag voer leveren aan melkveesector

Veevoerbedrijven die bij het Belgische Ovocom zijn aangesloten, en FCA-gecertificeerd zijn, mogen vanaf 1 januari 2016 ook veevoer leveren aan Nederlandse melkveehouders.

Dit vloeit voort uit een overeenkomst tussen Ovocom en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Tot nu toe mochten alleen leden van Securefeed per 1 januari 2016 veevoer leveren aan Nederlandse melkveebedrijven en/of leveranciers van Nederlandse zuivelbedrijven.

GMP+ en Securefeed

De overeenkomst opent ook de weg voor Nederlandse (kleinere) voerbedrijven, die geen dubbel tarief willen betalen voor de borging van hun veevoer. In Nederland is tot nu toe certificering volgens GMP+ en Securefeed vereist. Wie zich echter aansluit bij Ovocom, en voldoet aan de onder meer een verzekering voor productaansprakelijkheid, kan volstaan met één erkenning.

Duurzame soja

NZO en Ovocom moeten nog een definitief akkoord bereiken over een derde kwestie. Dat gaat over het gebruik van duurzame soja. Daarover wordt volgende week verder overlegd.

Witte lijst

De toetsing van de verzekering voor productaansprakelijkheid moet worden uitgevoerd door een erkende auditor.

De FCA-gecertificeerde bedrijven die aan de eisen voldoen, worden opgenomen op de 'witte lijst' van de Nederlandse zuivelindustrie. Deze witte lijst zal op de eerste werkdag van januari worden geplaatst op de website van NZO.

Of registreer je om te kunnen reageren.