Rundveehouderij

Nieuws

Amerikaanse zuivelexport daalt, behalve dichtbij huis

De waarde van de Amerikaanse zuivelexport blijft fors achter bij vorig jaar. Dit jaar is tot en met oktober voor $4.48 miljard (€4,1 mld) geëxporteerd, tegenover een export van $6,13 miljard (€5,6 mld) in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de US Dairy Export Council (USDEC).

Een belangrijke oorzaak is de gedaalde waarde, maar ook de exportvolumes zijn bij veel producten teruggelopen. Bijvoorbeeld bij weiproducten, kaas en botervet. Gemiddeld tot en met oktober daalde het exportvolume met 4% ten opzichte van vorig jaar tot en met oktober.

Exporten

Alleen de exporten van mageremelkpoeder en van lactose stegen. Over de eerste tien maanden van dit jaar werd ruim 470.000 ton magere melkpoeder geëxporteerd, waarvan 44% naar Mexico. Dit land kocht daarmee al 25% meer dan over heel 2014. Voor andere zuivelproducten steeg het belang van Mexico.

Daling naar Azië

Tegenover een sterk gestegen export naar de zuiderburen staat een ook fors gedaalde zuiveluitvoer naar Zuidoost-Azië. Het sterkst daalde de Amerikaanse export van botervet. Die ging van ruim 64.000 ton naar 18.500 ton in de eerste tien maanden van dit jaar. Dat komt neer op een daling met ruim 70%. Andere exporteurs profiteerden van deze daling en vanuit sommige landen grepen bedrijven zelfs de kans om bijvoorbeeld boter naar de Verenigde Staten te verkopen. De export van kaas daalde met bijna 24.000 ton naar dik 269.000 ton. De wei-export daalde met zo'n 42.000 ton naar 375.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.