Rundveehouderij

Nieuws 1770 x bekeken 15 reacties

Plantaardige biefstuk gepresenteerd

Breda - Zondag, op World Vegan Day, is de 100 procent plantaardige biefstuk gepresenteerd door prof. dr. ir. Atze Jan van der Goot met zijn onderzoeksteam van Wageningen en de TU Delft.

De biefstuk, die gemaakt is van sojabonen en lupine, heeft de structuur van vlees en is 90 procent energiezuiniger om te produceren dan andere vleesvervangers. Daarbij kunnen biefstukken zo groot als een deurmat gefabriceerd worden. De biefstuk heeft de gewenste vlees-achtige structuur en kan zelfs bij het bakken van buiten donkerbruin en van binnen rood blijven. Over twee jaar hopen de onderzoekers ook de smaak voor elkaar te hebben. Het team heeft 5 jaar lang samen met ISPT, de Peas Foundation en de Vegetarische Slager gewerkt aan de techniek, die Couette Cell genoemd is.

Couette Cell.
Couette Cell.

 

Plantaardige ingrediënten

Onderzoeksleider Van der Goot wil dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen vervangen door plantaardige ingrediënten. "In feite is voedselproductie via dieren een zeer inefficiënte manier van voedsel produceren. Wetenschappers van Minnesota University hebben berekend dat we met het bestaande akkerbouwareaal 4 miljard monden extra zouden kunnen voeden, wanneer we plantaardige gewassen niet meer zouden gebruiken voor veevoer en biobrandstof, maar direct voor humane consumptie". De presentatie vond plaats in Breda, waar de Vegetarische Slager de kick off gaf voor de bouw van een van de modernste voedselfabrieken ter wereld, met een capaciteit van 50 miljoen maaltijdcomponenten per jaar.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig!! De vraag is hoeveel "ongezonde" toevoegingen zijn nodig om van deze bootjes een op echt lijkende en smakende biefstuk te maken? Moeten we eerst onze huidige biefstuk productie afbreken, om daarna tot de conclusie te komen dat deze vegebief helaas kankerverwekkend is. Doen we in ons menselijk enthousiasme niet anders, dan vernieuwen en op termijn tot de conclusie komen , dat deze vernieuwing ongewenste bijwerkingen heeft.

 • eg wel

  vormt geen bedreiging:

  Als je regelmatig ongefermenteerde sojaproducten consumeert, zoals sojamelk, sojayoghurt, soja eiwitpoeders en sojaburgers, krijg je veel te veel fytinezuur binnen en loop je de kans om een vitamine B3 tekort en/of een zink-, ijzer-, calcium- en/of magnesiumtekort op te lopen. Vooral vegetariërs, kinderen en vrouwen in de vruchtbare periode lopen extra kans op een tekort; vegetariërs omdat zij meestal minder vitamine B3, zink, ijzer, calcium en magnesium binnenkrijgen dan vleeseters, en vruchtbare vrouwen en kinderen omdat zij meer van deze mineralen nodig hebben om gezond te blijven of te groeien.

  Voor het hele verhaal: http://jessevandervelde.com/sojamelk-wel-gezond-het-hele-soja-verhaal-deel-1-fytinezuur/

 • el

  En dan? Pilletjes slikken om gezond te blijven?

 • Ad7

  "BIEFSTUK" ??!! Volgens mij heet het in dit geval plantstuk of iets dergelijks, maar in ieder geval géén biefstuk!!

  Journalisten mogen/moeten goed naar de FEITEN blijven kijken en vooral geen onzin schrijven!

 • Vhouder

  pas op vroeger zeiden ze ook die margarine wordt nooit niks

 • Peltjes

  Margarine is smeerbaar plastic.

 • fietskip

  Deze sojabonen zijn dat de zelfde sojabonen die voor diervoeder gebruikt worden en waarvan sommige groeperingen de veehouderij beschuldigen van de ontbossing van het regenwoud?!! Vreemd dan dat dit nu niet verteld en geroepen word.

 • eg wel

  @fietskip,

  Uit soja bonen wordt soja-olie gewonnen,
  wat overblijft is sojaschroot, wat als veevoer word gebruikt.

 • farmer135

  Om vegetarisch te eten worden hele oerwouden gekapt
  alleen al voor alle sojabonen.

 • mtseshuis

  @fietskip, eg wel en farmer135: Dit heb ik al jaren verkondigd, helaas is altijd het antwoord: omdat er zoveel vraag naar sojaschroot is, is er produktie van sojabonen. Olie is slechts bijzaak... De produktie van sojamelk etc komt uiteraard altijd van duurzame sojateelt.. jaja

 • hylkema.l

  Weet de consument wel dat de meeste soja GMOsoja is.

 • meter

  Kap nog wat meer oerwouden om zou ik zeggen voor al die bonen! Supergoed voor het milieu en klimaatneutraal. Dat moet natuurlijk nog maar even onder de pet blijven. Geen goede promotie nl. voor de jagende vegetarische slager.

 • el

  Gaat men nu ook gras verwerken in deze producten ,voor extra structuur zodat de consument zich sneller verzadigt voelt?

 • fietskip

  eg wel, ik weet hoe het werkt. Ik constateer alleen dat nu niemand van de media en van links roept dat het nu ook over de kap van het regenwoud zou moeten gaan. Hiermee zie je hoe goed de media en links geinformeerd is (of wil zijn) en men alleen elkaar napraat. De sojaolie zit in heel veel dagelijkse producten, het draait dus niet om de sojaschroot. Dat is een bijproduct.

 • info36

  Als die niet bepaald nuchter denkende knakkers hun zin zouden krijgen zouden er ook geen boeren meer zijn want nu liggen wereldwijd alle landbouwprijzen al in de goot vanwege teveel voedsel, laat staan als er geen veevoeder en biobrandstoffen meer zijn. Overigens is de mens van nature een omnivoor, dat wil zeggen planten en vleeseter. De heldere lichten van deze tijd willen dat eigenhandig veranderen, ik denk niet dat dat de gezondheid ten goede komt. Kortom, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.