Rundveehouderij

Nieuws 2054 x bekeken

Opnieuw runder-tbc in Belgisch Limburg

Op een derde bedrijf in Belgisch Limburg is rundertuberculose (runder-tbc) aangetroffen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het gaat om het tweede besmettingsgeval in de gemeente Meeuwen-Gruitrode. Het gemengde bedrijf is een contactbedrijf van de eerste haard die op 30 juli dit jaar op een melkveebedrijf werd vastgesteld.

De eerste haard werd ontdekt, nadat bij een rund van dit bedrijf in het slachthuis letsels van tuberculose werden vastgesteld. Een tweede bedrijf, een gemengd bedrijf in de provincie Limburg, werd tot haard verklaard op 10 september. Het ging om een contactbedrijf van de eerste haard.

Voorlopig 65 contactbedrijven geïdentificeerd

Ondertussen is het eerste bedrijf officieel vrijgegeven. Van de eerste twee haarden worden nog wel 11 contactbedrijven gevolgd.

Door het epidemiologisch onderzoek van deze bijkomende derde haard en de daaruit volgende tracering, werden voorlopig 65 contactbedrijven geïdentificeerd; een twintigtal van deze bedrijven werd al gevolgd als contactbedrijf van de eerste 2 haarden.

Officiële tuberculose-vrije status opgeschort

Op de 45 nieuwe contactbedrijven worden de dieren getest door tuberculinatie. In afwachting van de resultaten wordt de officiële tuberculose-vrije status van de betrokken bedrijven opgeschort. Dit betekent dat runderen het bedrijf niet mogen verlaten, tenzij ze rechtstreeks naar het slachthuis gaan, met een vrijgeleide van de Provinciale Controle-eenheid.

België op Europees niveau vrij van tuberculose

België blijft op Europees niveau vrij van tuberculose en wil dit statuut ook behouden. Daarom zullen door het FAVV de noodzakelijke maatregelen worden genomen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Runder-tbc is overdraagbaar van dier op mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.