Rundveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:17 nov 2015

Melkpoederprijs onderuit op Fonterra-veiling

Auckland - De prijs van melkpoeders is dinsdagmiddag op de Fonterra-veiling flink gedaald. Vollemelkpoeder daalde met bijna 9% in prijs ten opzichte van de vorige zuivelveiling op 20 oktober.

Het product bracht gemiddeld $2.453 (€2.224) per ton op. Bij levering op korte termijn daalt de prijs het meest, vollemelkpoeder met een leverdatum in december daalt met ruim 17% in prijs.

Mageremelkpoeder 7% goedkoper

Mageremelkpoeder daalt ruim 7% in prijs naar $2.018 (€1.829) per ton. Ook dit product laat de grootste prijsverlaging zien bij levering op korte termijn.

VS legt invoer boter stil

Ook boter en boterolie laten prijsdalingen groter dan 5% zien. De exportmogelijkheden lijken verslechterd, nu de VS zijn binnenlandse markt beschermt en de invoer van boter stil legt.

Forse daling beursindex

De beursindex daalde ook fors met 7,4%. Analisten voorspelden al een prijsdaling, maar niet één van dergelijke grootte, zij kwamen gemiddeld uit op een voorspelde daling van ruim 2,5%.

Meer informatie over de prijzen van de Fonterra-veiling vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Zuivelveiling Fonterra

Laatste reacties

 • hobbyboer

  zolang er nog steeds meer wordt geproduceerd dan verteerd zal de prijs niet omhoog gaan. elke handelaar weet dat NZ niet alles op de markt brengt en dat in Europa de pakhuizen weer vol liggen. de enigste manier om de prijs naar boven te krijgen is minder melken, stukken minder.

 • eg wel

  De V.S. legt de invoer van boter stil om de binnenlandse markt te beschermen?
  Na Rusland, Canada, nu de V.S.
  Wie had het ook al weer over een vrije markt?!
  Zijn we er met z`n allen mooi in gestonken.

 • mtseshuis

  eg wel!

 • el

  Vrije markt:koop ik of koop ik niet?

 • Zuperboer

  @eg wel; Ik weet niet waar je het over hebt, maar de individuele boer heeft geen enkele zeggenschap, zelfs de landelijke politiek is in het EU-model tandeloos. De vrije markt is een EU-breed genomen beslissing en wij hebben t er maar mee te doen, je kunt melk blijven leveren, omschakelen of uitstappen. Dat zijn je opties.

 • eg wel

  @zuperboer,
  Voel je je aangesproken?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.