Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

S&P verlaagt kredietwaardigheid Fonterra

Auckland – Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheidsstatus van Fonterra naar beneden bijgesteld van A naar A-. Dit kan leiden tot hogere rentes voor de onderneming op de kapitaalmarkt.

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar zijn de risico's die de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant neemt met zowel een forse investering in China als in het vergroten van de productiecapaciteit in eigen land, toegenomen. Daarbij heeft het bedrijf veel hinder ondervonden van de sterk gedaalde prijzen op de wereldzuivelmarkt.

Geen gevolgen voor strategie Fonterra

Financieel directeur Lukas Paravicini laat weten dat de verlaging van de kredietwaardigheid geen gevolgen heeft voor de strategie van de zuivelonderneming en de uitbetaling aan leden. Het schuldenniveau zou niet hoger liggen dan verwacht in dit stadium van de investeringsplannen.

Piek in melkaanvoer beter tot waarde brengen

Huidige investeringen moeten de coöperatie sterker maken. Door uitbreiding van de capaciteit in eigen land kan de rauwe melk tijdens de piek in de melkaanvoer beter tot waarde worden gebracht. De investering in China moet bijdragen aan Fonterra's marktpositie in zijn belangrijkste afzetmarkt.

Verlaging kredietwaardigheid niet onverwacht

De verlaging van de kredietwaardigheid van Fonterra door S&P, komt niet geheel onverwacht. In augustus dit jaar gaf S&P Fonterra als de status Credit Watch negative. Hieruit viel op te maken dat de kredietbeoordelaar het zuivelbedrijf goed in de gaten hield.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.