Rundveehouderij

Nieuws 2087 x bekeken laatste update:21 okt 2015

COV: overeenkomst Canada schijnoverwinning

Brussel - Dat de grenzen van Canada wel weer open staan voor de import van rundvlees uit Europa, maar niet voor kalfsvlees, is voor Nederland een grote teleurstelling, meent brancheorganisatie voor de vleessector COV.

De EU-commissie die onder meer belast is met voedselveiligheid is het voor negentien EU-landen, waaronder Nederland, meldt dat het weer toegestaan is om rundvlees naar Canada te exporteren. De Canadese ban op Europees rundvlees was sinds 1996 van kracht wegens BSE.

Grote speler in kalfsvlees

Nederland importeert altijd nog meer rundvlees dan het uitvoert. In kalfsvlees is Nederland wel een grotere speler op de markt. "Helaas is de EU vergeten om de handel daarin in de bepalingen op te nemen", aldus een woordvoerder van COV. Canada geldt volgens hem als opmaat voor de Amerikaanse markt en zou goed zijn voor tientallen miljoenen euro's.

Teleurstellend

"Dan is het uitermate teleurstellend dat kalfsvlees in deze overeenkomst niet is meegenomen", zegt de COV-woordvoerder. "Daarmee is deze overeenkomst een schijnoverwinning. Onze kalfsvleesproductie wordt voor 90 procent geëxporteerd, dat willen we graag afzetten in Canada en daarop volgend in Amerika. Amerika is een grote potentiële markt. Kalfsvlees is daar nog niet heel bekend, maar nu krijgen we de kans niet om de markt daar te ontwikkelen."

Welkome impuls

Brussel reageert verheugd op het openstellen van de Canadese grenzen. "Het zal een welkome impuls geven nu de boeren in de EU door een bijzonder moeilijke periode gaan. Daarbij gaat er een boodschap voor de rest van de wereld van uit dat rundvlees uit de EU goed is."

Of registreer je om te kunnen reageren.