Rundveehouderij

Nieuws 1659 x bekeken 6 reacties

Biodiversiteit goed voor weerstand grasland

Wageningen - Grasland met een grote variëteit aan plantensoorten is weerbaarder tegen verstoringen door klimaatverandering. De biomassaproductie en de ecosysteemdiensten blijven overeind ondanks gemiddelde of extreme droogte of natheid.

Dat bewijst een vergelijkende studie van een internationaal team, waaronder onderzoekers van Wageningen Universiteit, gepubliceerd in Nature.

Meerjarige experimenten

Het bewijs dat biodiversiteit de negatieve effecten van klimaatverandering kan beperken, werd niet eerder overtuigend geleverd. Individuele experimenten in grasland  leverden geen eenduidige resultaten op, waarschijnlijk door grote variatie in de mate en duur van de klimaatverstoring. Door in 46 meerjarige experimenten de jaarlijkse variaties in biomassaproductie te koppelen aan alle verstoringen in het weer ontstond wel een duidelijk beeld.

Positief effect zit in weerstand, niet in veerkracht

De studie laat zien dat het positieve effect van biodiversiteit zit in de weerstand van een systeem, en niet in de veerkracht. Weerstand is het vermogen om verandering door verstoring zo klein mogelijk te houden, veerkracht zegt iets over hoe snel een ecosysteem weer op het oude niveau terugkeert na een verstoring.

"Op grasland met meer soorten blijkt de productie tijdens de klimaatverstoring veel minder te veranderen; de grasopbrengst had bijvoorbeeld veel minder te lijden onder droogte", zegt Jasper van Ruijven van Wageningen Universiteit. "Het herstel van de productie een jaar na de verstoring werd echter niet beïnvloed door de biodiversiteit".

Laatste reacties

 • veelust

  Tja, wat een nieuws

 • schoenmakers1

  heb het laatste jaar een perceel in de zwarte braak gehad, resultaat, ik heb bij ieder weertype hetzelfde geoogst, conclusie, hoe minder waardevol het product dat er geoogst zou kunnen worden, hoe minder verschil er in zit wat er bij extreem weer vanaf komt, dit is een gratis onderzoek geweest van mij, vrijwillige donaties altijd welkom

 • veldzicht

  Volgens mij lopen ze daar in Wageningen niks anders te doen als waardeloze onderzoeken te plegen waar geen een boer ook maar iets aan heeft, opleidingscentrum voor toekomstige Gr.Links politici en dieractivisten meer is het niet.

 • koestal

  Ha ha,wat een lachertje van die bollebozen in Wageningen,weer een mooi kletsverhaal bedacht,de honden lusten er nog geen brood van.

 • koestal

  Laat ze in Wageningen zelf maar onkruid verbouwen in hun tuintjes,hoeven ze ook niet meer te maaien of te wieden

 • koestal

  Voor klimaatverstoring moet je op de Noordpool of Zuidpool zijn ,maar niet in een kruidentuintje in Wageningen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.