Rundveehouderij

Nieuws 2609 x bekeken 22 reacties

Zuivel over op verantwoorde soja

Den Haag – De Nederlandse zuivelsector koopt sinds begin dit jaar alleen nog maar 'verantwoorde' soja. Jaarlijks gaat het om zo'n 300.000 ton. Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

De zuivelsector komt hiermee zijn afspraken na van de in 2011 ondertekende intentieverklaring voor verantwoorde soja. Ook realiseert de sector één van de doelen gesteld in het kader van de Duurzame Zuivelketen. Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en Natuur&Milieu juichen de stap van de Nederlandse zuivelsector van harte toe.

Om ontbossing tegen te gaan en de rechten van lokale kleinere telers te beschermen, zijn binnen de zogenaamde Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) internationale criteria opgesteld voor de productie van verantwoorde soja. De jaarlijkse wereldproductie van soja ligt rond de 300 miljoen ton. Afgelopen jaar werd ruim 1 miljoen ton volgens de afspraken gemaakt binnen de RTRS gecertificeerd.

Naast het gebruik van verantwoorde soja stimuleert de zuivelsector ook de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen. De zuivelsector heeft de intentie om te participeren in onderzoek naar het telen van Europese soja.

Laatste reacties

 • haam

  wat kost deze soja extra en wat brengt het extra op met andere woorden hoe ( kostprijs verhogend voor de zuivel ) pakt dit uit voor ons melkveehouders want idealen zijn mooi maar je kan er niet van leven en hoe betrouwbaar denkend aan de verantwoorde palmolie is dit .

 • aarthamstra1

  Dat zal dan Cargrill zijn die de overheid verbied zijn grondstoffen te keuren.
  Anders gezegd we voer(d)en alleen niet betrouwbare/verantwoorde soja .
  NMWA in de put met dat vlees,vernietigen werk aan/in de winkel .

 • japke33

  mooi dat dat voor ons beslist is. Weer iets waar we ons niet druk over hoeven te maken, het wordt ons alleen even mee gedeeld.
  Over de prijs wordt niet gesproken, want dat betalen we toch wel.
  Geweldig instituut dat NZO.
  Andere landen zullen snel dit voorbeeld gaan volgen.......?????

 • ed12345

  1 miljoen ton soya volgens de regels geproduceerd
  299 miljoen ton zou dus niet volgens de regels geproduceerd zijn ???????? Beetje veel lijkt mij !!!!!!!!

 • agratax2

  Een goed streven van de Nederlandse zuivel om verantwoorde soya te voeren. Het zal de ontbossing niet tegen gaan, want de grootste afnemers/gebruikers van soya hebben geen boodschap aan wel of niet verantwoord telen. Goedkoop telt. Wij zetten onszelf in de hoek waar de kosten het hoogst zijn, om ons zo uit de wereldmarkt te manouvreren. We zullen moeten kiezen tussen >een 100% vrije wereldmarkt<, dus zonder welke belemmeringen voor onze landbouw of we moeten kiezen voor >een duurzame markt<. In dit geval moet deze beperkte markt worden beschermd voor de niet verantwoord geproduceerde producten. Nederland moet het idee, dat ze de wereld kan verbeteren, zonder niet verantwoorde producten te weren van de thuis markt, eens laten vallen. Het huidige halfslachtige beleid leidt alleen maar tot gefrustreerde boeren en tuinders, die de niet verantwoorde, goedkopere producten op de markt/schap tegen komen.

 • Grensboerke

  Des te meer van deze flauwekul, des te hoger de kostprijs van de Nederlandse zuivel, des te kleiner de marge en daar wordt helaas de melkveehouder van betaald!

 • aarthamstra1

  AGRATAX2 .IK voorspel je dat de grote lieverds beide stromen in de aanbieding hebben. . Als je dat resoluut wilt oplossen is er een maar oplossing ANNEXEREN .

 • agratax2

  aarthamstra1. Of de handel wel of niet twee sporen in de aanbieding heeft doet er voor ons niet toe. Nederland wenst het netste jongetje van de klas te zijn. Den Haag gaat ervanuit als wij het voorbeeld geven dan volgt de rest. Mooi niet of onze duurzame productie moet resulteren in een beter rendement en minder gebruik van bv. medicijnen of de consument een betere gezondheid garanderen. Zo niet dan zal zowel de concurent als de Dieren vrienden met de winst gaan strijken. Europa landbouwhuisdier vrij, want wat geldt voor de melkveehouderij geldt ook voor de varkens en pluimvee producenten.

 • zon

  Bij de varkens en pluimvee hebben ze ook al van die andere soja,
  Die afspraken die daarover gemaakt zijn verhogen de kostprijs en geeft geen meeropbrengst.
  Veel van onze produkten gaan over de grens en de concurrentie positie zal dus slechter worden.
  Wij zijn dat die over de rug van de boer bepalen dat dit soort dingen ons dwingend opgelegd worden?

 • BenJ

  Vraagje: bedoelt men hier dat er voor zoveel ton wordt afgekocht of wordt er daadwerkelijk verantwoorde soja geleverd? Als het laatste het geval is, wordt er dan een constante kwaliteit geleverd?

 • w v gemert

  Koeienboeren betalen, NZO , Friesland-Campina en de mengvoer industrie hebben hun imago weer opgepoetst en de rekening doorgeschoven. Het besluit of de gecertificeerde soja in het voer moet is aan de afnemers. Wordt tijd om dit aan AFM voor te leggen, en die gaat op basis van dezelfde reden als het verbod op de kip van morgen dit ook verbieden denk ik., of zouden die ook met twee maten meten ?

 • landboer

  Goeie reactie #5

 • agratax2

  @Ben J. Of je echt soya krijgt die het certificaat waardig is, moet je maar aannemen. Ik vind het erger, dat dit hele verhaal geld gaat kosten en het oerwoud en daarmee het klimaat niet spaart. Opkomende markten maken zich druk om milieu vriendelijk, klimaat neutraal en meer van dit soort certificaten. Zij huldigen het principe >jullie hebben de afgelopen eeuw de vervuiling veroorzaakt en nu hebben wij de kans om de armoede te ontvluchten< Moet het milieu maar even wachten en als jullie het zo belangrijk vinden, dan onderneem je zelf maar acties die volgens jullie het klimaat verbeteren. De opkomende markten willen ons graag van dienst zijn, als zij er maar voldoen aan verdienen en dat doet Brazilie dan ook met de verbouw van o.a. soya en dat dat ten koste van het oerwoud en daarmee van het klimaat gaat, is bijzaak.

 • Jan-Zonderland

  1 milj ton op 300 milj ton, daar wordt een apart handelskanaal voor in stand gehouden ?????????????????????????
  En wat is dan precies verantwoorde soya ? In het artikel staat: soya van kleine boertjes die geen oerwoud kappen ?
  Net zoiets als 'groene' stroom: meer bertalen voor hetzelfde product.

 • Mels

  Idd Jan. Een schep op een schip. En ze denken nog dat dat allemaal keurig apart gehouden wordt en keurig allemaal volgens de registratie.....bla bla ik draaf alweer door. LAAT JULLIE TOCH NIET VOOR DE GEK HOUDEN EN TREK JE TOET OPEN TEGEN AL DIE OPGELEGDE NONSENS.

 • W Geverink

  Verantwoorde soya… Met dat soort oncontroleerbare eisen om de psyche te bevredigen vraag je er om om bij de neus genomen te worden. Voordat je geld over de balk gaat smijten controleer eerst of je zorgverzekering ook het bezoek aan een psycholoog vergoedt.

 • Ishtar

  Zuivel over op kankerverwekkende soja is een betere titel.
  De WHO heeft dat bevestigd, gentech soja is kankerverwekkend.
  Waarom de sector dit wil witwassen is een raadsel?
  Waarom zouden burgers jullie melk produkten moeten drinken, als jullie kankerverwekkend voer geven aan jullie dieren?

 • schoenmakers1

  ik zou mijn pijlen maar op de TTIP richten als ik jou was ishtar

 • Ishtar

  <em>@schoenmaker, als boeren gewoon met zijn allen tegen voer leveranciers zeggen, wij wllen deze gentech gif voerstromen niet.</em>
  <em>Dan ben je klaar.</em>
  <em>Dan is dit probleem snel opgelost, dus ik zie het probleem niet.</em>
  <em>Met deze nieuwe feiten, immers ontwikkeling en vooruitgang staat nooit stil, moet je gewoon schakelen als sector.</em>
  <em>Vele organisaties voorspelden eerder dat deze genetch voerstromen schadelijk zijn.</em>
  <em>En nu dat bewezen is, dien je als sector te handelen. </em>
  <em>Ik zou niet weten waarom boeren niet zouden willen schakelen?</em>
  <em>Je geeft opdracht aan je belangenbehartigers omdat asap te doen, en zegt binnen 3 maand moet dat geregeld zijn.</em>
  <em>Daar heb je belangenbehartigers voor.</em>
  <em>Ik heb soms het idee dat ik als enige hier boerenbelangen zit te behartigen, kom op wordt wakker!</em>

 • Jaap39

  Geweldige ontwikkeling dat Wereld Natuur Fonds , Solidaridad en Natuur en Milieu organisatie het positieve initiatief van de zuivelsector van harte toejuicht!

 • bankivahoen


  Ideetje voor isthar : ga lekker zelf boeren en iets toevoegen aan de maatschappij, roeptoeteren is zo passé. Schreeuwers langs de zijlijn hebben we al genoeg.

 • Koen Franken


  In Dutsland worden bijna alle eieren scharreleiren al verkocht waarbij de kippen allleen maar gevoerd zijn met gentech vrij voer  . NON  GMO voer .  Word ook op gecontroleerd . wil dus wel zeggen hoeveel macht de retail heeft , als zij dit als vooraarde stellen , komt het er ook .

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.